Научници са Универзитета Емори у Џорџији сада откривају да би климатске промене и све топлије време, могли да поремете ова понашања и биологију змија - њихова студија сугерише да са сваким Целзијусом више, за 6 процената расте и вероватноћа да ће вас угристи.

"Не знамо много о томе како време - што значи краткорочне промене у метеорологији - утиче на интеракцију човека и змије, делом зато што се уједи отровница дешавају на местима на којим не можемо да прикупимо довољно података о узроцима морбидитета и смртности", открива Ноа Сковроник са Универзитета Емори. Али, он додаје да је студија коју су он и његове колеге спровеле открила како и са прилично штурим подацима научници могу да дођу до одређених образаца и сазнања.

Веза између уједа и временских прилика

Сковорник и његов тим су испитали око 3.908 пријављених случајева уједа змија отровница, који су се догодили између 2014. и 2020. године. С обзиром да су случајеви документовани од стране здравствених радника, с прецизношћу су могли да одреде и временске прилике које су се догодиле тај дан, попут температуре или падавина.

Испоставило се да су змије имале највећу тенденцију да нападну током пролећа. А научници ово откриће поткрепљују чињеницом да током лета, змије генерално јесу спорије. Уколико се овај податак укрсит са сазанањем да је људска активност све већа и да се наша насеља све више шире и залазе на територије дивљих животиња, онда не чуди податак СЗО да оне уједу људе више од 5 милиона пута годишње.

Од тога 138.000 случајева резултира смрћу, али како отров змија може да изазове озбиљне здравствене проблеме и инвалидитете то значи да велики број људи претрпи последице које утичу на даљи квалитет њиховог живота. С друге стране, ту су и убрзане климатске промене, које указују да ће температуре све више и више расти. Логичан закључак је и да ће број уједа експоненцијално са њима белижити раст у току пролећних месеци.

"Кључни фактор за смањење уједа је едукација", каже херпетолог Лоренс Вилсон са Универзитета Емори. "Нека људи знају која станишта змије воле, као што су места са густим шипражјем, и они су онда опрезни у таквим околностима. Змије и људи могу да живе компатибилно, чак и са отровницама, све док поштујемо и разумемо њихова станишта и потребе."

Резултати истраживања су објављени у ГеоХеалтх.

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".