Новак Ђоковић најбољи је тенисер свих времена. Има 23 гренд слем титуле, изгубио је у финалу Вимблдона, али ће већ на УС опену напасти нову титулу. Како изгледа један његов дан, кроз шта све пролази и шта све ради пре одласка на терен? Открио је све то Ешли Нивс, бивши тениски тренер који сада ради као инфлуенсер. Добио је позив од Новаковог спонзора "Асикса" и провео је дан баш као Србин.

Објавио је снимак свега тога и како је то изгледало. "Позвали су нас да прођемо кроз Новакову рутину, дошли смо у њихову кућу тениса. Прво што Новак ради кад устане је медитација и јога, тамо се доста заснива на дисању. Користи такозвано 'бокс дисање', то користе у америчкој морнарици. Добар је начин да почнеш дан, али и да се смириш. Доказано смирује притисак и стрес. Радили смо вежбу од пет минута, разлог због ког се зове тако је тај што замишљате испред себе кутију. Удах траје четири секунде, па четири секунде задржите дах, па издишете четири секунде и када издахнете опет задржите дах четири секунде и то понављате. Тешко је задржати дах четири секунде када издахнете, али после пар понављања приметићете да сте смиренији. Мораћу ово да почнем да користим", рекао је Нивс на почетку снимка.

Следећи корак је спуштање на доручак. "Имали смо доручак, баш онакав какав има Новак. Знате вероватно да је веган и да једе храну без глутена и млека како би остао здравији. Имали смо избор између гранола, зобене каше са сојиним јогуртом или сојиним млеком, ту је и кикирики, као и разне бобице и менука мед. Сличан доручак и ја имам, додуше пијем кефир уместо сојиног јогурта и користим кикирики путер. Ђоковић има углавном лаганији доручак, како би издржао дан, са смиреним стомаком."

Фото: Јутјуб принтскринThe Tennis Mentor

 

Када је пиће у питању, један од радника је објаснио и шта се прави за Новака. "Смути се зове 'зелено божанство', јер је све унутра зелено, имамо спанаћ, кељ, менту, мало смрзнутог спанаћа, сок од јабуке. Мало то промешамо. Ту је и свеже цеђени сок са ђумбиром, јача имунитет", појашњавао је један момак на снимку.

После јела и пића уследио је излазак у двориште испред куће, али су пре тога ушли у једну собу. "Прошли смо кроз зону где се налазе све Новакове патике које користи. Модел 'ФФ' тестирали су на 20 различитих модела, комбиновали су флексибилност и стабилност, а Новак је на Вимблдону носио верзију направљену специјално за њега, на патикама се види и број 23."

Онда су изашли напоље. "Тамо су нас дочекала два најпознатија британска тренера и са њима смо прошли рутину кроз коју Новак пролази. Није то ништа посебно, то је класична рутина, раде се основне ствари, али их он стално ради и то му је битно. Вратили смо се потом унутра и тамо су нас дочекали тренери и играчи, били су ту Алекс Кореча, Томас Јохансон, Алекс де Минор, Белинда Бенчић и доктор Брендан Стабс који нам је причао о менталном здрављу."

Када су прошли кроз све то, онда се појавио Ђоковић и разговарао са свима њима и направио мали шоу. Онда је Нивс нагласио на снимку да "људи морају да послушају наредни део клипа". У питању је део у ком Новак прича о једном детаљу који му много помаже. Како да остане фокусиран и шта ради када му "мисли побегну".

Фото: Профимедиа

 

 

"Питање свих питања је како остати у садашњости, увек људи причају да треба заборавити прошлост, да не мислите о будућности. Сматрам да то у стварности није могуће. Наш мозак је 'путник', волим тако да га зовем. Зато што воли да путује у прошлост, садашњост, будућност, шта би се десило у овом или оном случају. То је још интензивније на терену, немогуће је контролисати неке ствари. Као на пример када вам неко каже да не размишљате о одрђеној ствари, извесно је да ћете баш о томе да размишљате. Највећа лекција коју сам научио о менталној снази је да ако изгубите фокус и ако нисте присутни у тренутку и ако ствари оду у погрешном смеру да то прихватите. Да се регрупишете и да се вратите и тај повратак, односно то колико дуго времена проведете у том стању је уствари разлика између вас и осталих. Зато је тај опоравак битнији од тога да останете у тренутку, то је немогуће. Размишлајте да ли ћете победити или слично, зато је важно колико брзо се вратите. Зато је дисање нешто што ми је вероватно најважније", испричао је Ђоковић.

За крај је некадашњи тренер, а сад инфлуенсер признао да је одушевљен. "Ово је његова рутина, пробаћу неке ствари, првенствено медитацију. Пробао сам већ и видео сам шта доноси", закључио је Ешли Нивс.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".