Српска православна црква данас слави Светог Атанасија Атонског. Изградио је манастир Велика Лавра.

Свети Атанасије Светогорски или Атонски је живео у 10. веку. Замонашивши се више година је провео као пустињак. Управо он је увео киновијски систем на Свету гору – идеју да монаси треба да живе у заједници, уместо као пустињаци као што је преовлађивало до тада.

Још за живота је стекао много поклоника. Написао је први топик, односно законик Свете Горе.

У нашим крајевима, народ Светог Атанасија сматра једним од заштитника од непогода и олуја.

Веровање

На југу Србије до данас је остала сачувана прича о томе како је ђаво искушавао овог монаха прерушивши се у најлепшу девојку која га је мамила да се одрекне Бога и придружи јој се у обожавању нечастивог.

Свети Атанасије је прозрео ову превару и замолио је девојку да му покаже ђавољску моћ тако што ће ускочити у мали ћуп. Она је то учинила, а монах је одмах затворио посуду и бацио је у море.

Легенда каже да је ћуп годинама плутао, све док га нису пронашли рибари који су га отворили. Тако је ђаво поново изашао и и данас лута светом искушавајући и кварећи људе. Због овога, стари кажу да чим загрми, ђаво помисли да то иде Свети Атанасије, уплаши се и одмах ускаче у посуде. Зато је важно да се на данашњи дан сви судови држе чврсто затворени.

У неким крајевима Србије, Светог Атанасија славе воденичари који верују да на данашњи дан ђаволи вребају у вировима, па ни воденице данас неће добро да раде.

Молитва

Твоме животу у телу и Анђели су се дивили, како си као телесан изашао из невидљиве борбе, свеславни, и ранио демонске војске. Отуда те Господ Христос, Свети Атанасије, награди богатим даровима: Зато моли Господа, оче свети, да се спасу душе наше.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&