Јакинт је био дворанин цара Трајана и потајни хришћанин. Једном када је цар Трајан са свим дворанима свечано свечано приносио жртве идолима, Јакинт изостаде од ове свечаности. Зато је био оптужен и пред цара на суд изведен.

Цар га је  саветовао да се одрекне Христа и принесе жртве идолима. Али Јакинт је остао  тврд као дијамант и рекао  цару: „Ја сам хришћанин, Христа поштујем, Њему се клањам, и Њему приносим на жртву живу себе самог".

Фото: СПЦ

 

 

Избијен, попљуван, саструган, овај свети мученик би бачен у тамницу. По царевој наредби ништа му нису давали за јело осим идолских жртвоприноса. Но Јакинт то не хте јести, и после 8 дана умре у тамници.

Према хришћанској традицији након његове смрти тамничари су видели два светла анђела у тамници. Један је покривао тело мученика својом светлом одећом, а други је полагао диван венац на његову главу.

Јакинт Цезарејски је преминуо 108. године.

Молитва

Мученик Твој Господе, Јакинт, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&