Лето је тек почело на северној хемисфери, али је јак топлотни талас вец́ захватио делове Европе, Кине и Сједињених Америчких Држава, где се овог викенда очекују рекордно високе температуре.

Амерички метеоролошки институт издао је упозорења о екстремним вруц́инама за више од 100 милиона грађана, а посебно опасни услови предвиђају се у савезним државама Аризона, Калифорнија, Невада и Тексас. Неколико европских земаља, укључујуц́и Србију, Француску, Немачку, Хрватску, Грчку, Италију, Шпанију и Пољску, истовремено се суочава са високим температурама.

На острвима Сицилија и Сардинија могле би да достигну 49 степени Целзијуса, саопштила је Европска свемирска агенција, што су "потенцијално најтоплије температуре икада забележене у Европи". У северној Африци је такође вруц́е и спарно, а мароканска метеоролошка служба издала је црвено упозорење због екстремних вруц́ина у јужним деловима земље.

Неке кинеске провинције, укључујуц́и главни град Пекинг, такође имају високе температуре, а највец́а кинеска енергетска компанија саопштила је да је њена производња електричне енергије достигла рекордно висок ниво у једном дану. Црвено упозорење издато је за шеснаест градова широм Италије. Рим, Фиренца и Болоња су међу подручјима погођеним топлотним таласом. Италијанска влада је саветовала оне у зонама упозорења да избегавају директну сунчеву светлост између 11 и 18 сати.

Екстремне температуре погодиле су и неколико области Грчке, Француске и Шпаније. Последњих дана температуре у Грчкој достигле су 40°Ц и више. Волонтери су делили флаше воде на туристичким местима, а власти су предузеле необичан корак да накратко затворе Акропољ у Атини током најтоплијег периода у петак како би заштитиле посетиоце од вруц́ине.

Државни хидрометеоролошки завод Хрватске (ДХМЗ) упозорио је на високе температуре у вец́ем делу ове земље, док је Хрватски завод за јавно здравство (ХЗЈЗ) позвао грађане на додатни опрез због високог ризика по здравље. Сутра се у сплитској и ријечкој регији очекују високе температуре за које је на снази наранџасто упозорење, што представља велику опасност. У понедељак је наранџасто упозорење на топлотне таласе који могу утицати на здравље на снази за целу Хрватску, а у остатку недеље за све регије, осим за Загреб, где ц́е бити жуто упозорење, упозорава ДХМЗ.

У Србији је на снази упозорење на високе температуре које важи до 19. јула. "Данас максимална температура од 32 до 36 °Ц, а сутра и у првој половини наредне седмице још топлије - локално и до 40 °Ц. У великим градовима очекују се и тропске ноћи", саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Упозорење је издато и за Београд. "Данас максимална температура око 34 °Ц, а сутра и у првој половини наредне седмице још топлије, од 36 до 39 °Ц уз тропске ноћи", наводи се на сајту РХМЗ-а. У Источној и Југоисточној Србији и на Косову и Метохији на снази је наранџасти метеоаларм. 

"Време је опасно. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе", објављено је на сајту РХМЗ-а.

Актуелни топлотни талас је последица ведрог времена и прилива све топлијег ваздуха са југозапада, а високе температуре могу штетно да утичу на здравље. Висока температура ваздуха може изазвати здравствене проблеме, посебно код осетљивих група као што су мала деца, хронични болесници, старије особе и људи који раде на отвореном. Због тога се препоручује свима да се заштите од великих вруц́ина, расхладе дом и пију довољно течности.

Прошли месец је вец́ био најтоплији јун у историји, према америчкој свемирској агенцији НАСА и програму за климатске промене Коперникус који води Европска унија. Екстремни временски услови који су резултат све топлије климе "нажалост постају нова нормала", упозорава Петери Талас, генерални секретар Светске метеоролошке организације (СМО).

Екстремна вруц́ина је један од најсмртоноснијих метеоролошких догађаја, према СМО. Недавна студија процењује да је преко 61.000 људи умрло од топлотног удара током рекордно топлог лета у Европи прошле године. Фактор који би могао да допринесе високим температурама ове године је климатски феномен познат као Ел Нино.

Феномен Ел Нино, који се јавља између сваке две и седам година и који је обележен вишим температурама површине мора од просечних у централном и источном Пацифику у близини екватора, траје отприлике 9-12 месеци. Северна Америка се вец́ суочила са низом екстремних временских догађаја овог лета, са димом од шумских пожара који и даље измичу контроли у Канади, узрокујуц́и изузетно загађење ваздуха у вец́ем делу САД.

Североисток САД, а посебно савезну државу Вермонт, такође су недавно погодиле обилне кише које су изазвале разорне поплаве. Према климатским научницима, глобално загревање може довести до обилнијих и чешц́их падавина. Грађани у вец́ем делу америчког југа недељама се суочавају са високим температурама.

Даниел Сваин, климатски научник са Универзитета у Калифорнији у Лос Анђелесу, рекао је да би температуре у Долини смрти могле достиц́и или оборити рекорд за највишу температуру ваздуха икада измерену на Земљи. Званични рекорд СМО је 56,7 степени Целзијуса и забележен је 1913. године у Долини смрти, пустињи у јужној Калифорнији.

У Мексикалију, граду са више од милион становника на северу Мексика, температуре су ове недеље порасле на 50 степени Целзијуса, приморавши многе становнике да остану у затвореном простору док су волонтери и власти покушавали да помогну онима који нису могли.

Смртоносни топлотни талас подигао је температуре широм Мексика у јуну, али док су последње недеље донеле олакшање јужнијим регионима, северне државе навикле на топлоту наставиле су да уживају у температурама изнад просека. Топлотни таласи обично погађају Мексико у априлу и мају, према подацима Националног универзитета Мексика УНАМ. Према речима стручњака, ове године је топлотни талас јачи због суше.

Ни океани нису поштеђени високих температура. Температура воде у близини јужне обале Флориде премашила је 32 степена Целзијуса, саопштила је Управа за океане и атмосферу. Што се тиче Средоземног мора, површинске температуре биц́е "изузетно високе" током наредних недеља, саопштила је СМО, и могла би да пређе 30 степени Целзијуса у неким деловима, неколико степени изнад просека. Повец́ање температуре океана може имати катастрофалне последице по морске животиње у смислу њиховог опстанка и миграције, а може негативно утицати и на рибарску индустрију.

На другом крају планете, температура антарктичког морског леда је у јуну пала на рекордно низак ниво. Свет се од средине 19. века загрејао у просеку за 1,2 степена Целзијуса, што је довело до интензивнијих топлотних таласа, вец́их суша у неким областима и интензивнијих олуја због пораста нивоа мора. Талас из СМО је рекао да тренутни топлотни талас "истиче све вец́у хитност смањења емисија гасова стаклене баште што је брже и могуц́е више“.

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".