Летовалишта у Грчкој Србима су дуги низ година уназад омиљена дестинација за одлазак са породицом и расхладе се током летње сезоне.

Оно што многе забрињава јесте опасност од ајкула, те се српски туристи неретко питају колика је вероватноћа да се једна појави током пливања на актуелним купалиштима.

Наиме, у последњих месец дана, ајкуле су виђене на Криту, Серифосу, Закинтосу, у Килинију, Нафплиону, те многи туристи из Србије желе да знају да ли постоји разлог за забринутост, с обзиром да страх од напада ајкуле увек постоји.

Грчки професор биологије риба и рибарства, Танасис Циклерас, одговорио је на сва горућа питања, а одговоре је објавио Инстаграм профил "никана.гр", који свакодневно објављује садржај са летовалишта у Грчкој.

Његови одговори праћени су актуелним снимком из Закинтоса, где је уснимљена ајкула код обале.

 

Снимак ајкуле на Закинтосу

Рибар из Грчке успео је да сними најбржу ајкулу на свету код обале Закинтоса упркос почетном шоку што види огромног предатора.

Јанис Геладос био је на свом броду у Јонском мору кад је први пут видео ајкулу у тим водама. Није знао да је звер коју гледа заправо најбржа ајкула на свету - мако ајкула.

Та врста ајкула може се нац́и на многим местима широм света, али је постала угрожена и примец́ена је у Медитерану први пут после неколико деценија прошле године.

 

 

 

У последњих месец дана ајкуле су виђене на Криту, Серифосу, Закинтосу, у Килинију. Нафплиону... Има ли разиога за забринутост?

- У грчким морима живи 35 врста ајкула, од којих су три врсте опасне, али има их у врио малим концентрацијама - рекао је професор биологије.

Да ли се могу појавити близу обале и купача?

- Последњи напад догодио се 1953. године на Крфу, пре више од 7 деценија. Наравно, ништа се не може искључити, али вероватноћа је врло мала - одговорио је.

Да ли су појаве ајкула у Грчкој заиста чешће у последње време?

- Није забележен пораст популација - рекао је

 

 

Да ли смо у опасности од ајкула или су оне много више у опасности од нас?

- Историја је показала да су дивље животиње више угрожене од људи него што су људи од дивљих животиња. Поготово када су у питању врсте које имају комерцијалну вредност и могу да донесу много новца на црном тржишту. Мислим да нема разлога за забринутост за људе ако пливају тамо где би иначе ишли да пливају - закључио је професор биологије риба и рибарства Танасис Циклерас.

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".