Према речима команданта Јавне ватрогасне станице Шибеник Волимира Милошевића, пожар није ни близу под контролом нити је локализован.

- Имамо објекте који су у непосредној опасности и тамо су распоређени ватрогасци. Струја је искључена. Полиција на терену регулише саобраћај на делу Јадранске магистрале и сви прилазни путеви су затворени -, рекао је Милошевић Хини. Још један Канадер је ангажован на гашењу пожара.у Гребаштици, тако да су три авиона тренутно на земљи, саопштило је Министарство одбране.

ЗАТВОРЕН ДЕО ЈАДРАНСКЕ МАГИСТРАЛЕ

Због пожара на подручју места Гребаштица, ради несметаног рада ватрогасаца и свих других служби које су на терену, за сав промет је затворен државни пут Д-8 од места Жаборић према Д-58

https://youtube.com/shorts/13P37t_Aekw?feature=share

Пет авиона гасило је пожар

Министарство одбране саопштило је да пожар гаси пет авиона.

- Пет ватрогасних авиона, три авиона Канадер ЦЛ-415 и два авиона Аиртрацтор АТ-802 ангажовано је у четвртак, 13. јула 2023. године, на гашењу пожара на отвореном простору у Гребаштици код Шибеника у Шибенско-книнској жупанији.

Пожар, који је избио око 11 часова, због ветра се убрзано шири.

Ово је други пожар у овогодишњој ватрогасној сезони у којем учествују ваздушне снаге из састава Посебно организованих ватрогасних снага Оружаних снага Републике Хрватске (ПП НОС ОСРХ).

Подсећамо, ПП НОС ОСРХ учествује у овогодишњој сезони ПП, која је почела 19. јуна, у складу са Програмом активности Владе Републике Хрватске у провођењу посебних мера заштите од пожара од интереса за Републику Хрватску 2023.

Од почетка 2023. године од Хрватског ватрогасног савеза примљено је седам захтева за ангажовање Ратног ваздухопловства Оружаних снага Хрватске. Током поменутог ангажовања извршено је 66 летова, 8.05 сати налета и бачено је укупно 354 тоне воде“, саопштило је Министарство одбране.

Очекује се долазак три Канадера

- Ватра се прилично брзо шири, ношена јаким ветром с југа. На терену је тренутно 30 ватрогасаца, а очекујемо долазак још три Канадера", рекао је за Далмација Данас жупанијски ватрогасни заповедник Дарко Дукић.

БОНУС ВИДЕО: