Са јединственим таг уређајем сада већ можете кроз Србију и Северну Македонију, а листа земаља се шири - преговара се са Грцима и са и БиХ. Тако ће возачи моћи кроз многе суседне земље и брже и јефтиније.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је недавно да би са Хрватском и Босном и Херцеговином ускоро требало да буду потписани споразуми око јединствене електронске наплате путарина, као што је већ учињено Северном Македонијом. Сада је то дефинисано са Хрватском и "прича" стартује 1. септембра. Предузеће "Хрватске аутоцесте" и Путеви Србије данас потписују меморандум о сарадњи.

Разговарао је са новим министром транспорта Грчке, наводећи да се нада да би до краја године такав споразум могао да буде потписан и са том земљом.

Фото: Н. Живановић, Профимедиа, Јутјуб принтскрин/Flag Nation, М. Анђела

 

- Грчка, Северна Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора су нама најважније земље када су у питању наши људи који користе аутомобиле - казао је министар.

Јединствена електронска наплата путарине почела је 1. јула са Северном Македонијом у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", а Весић је објаснио да је једино потребно да возачи преконфигуришу "таг" за електронску наплату путарине са припејда на постпејд.

Додао је да то могу да учине и на самом граничном прелазу Прешево где је постављено продајно место и да на дневном нивоу око 1.000 људи изврши преконфигурацију, а исти број купи електронске "тагове".

Како су недавно потврдили у ЈП "Путеви Србије", систем заједничке електронске наплате успешно је прошао све тестове. То практично значи да сви који својим аутом путују на море у Грчку већ сада могу да користе брзу траку кроз Северну Македнију, односно да са српским тагом за наплату путарине, кроз суседну државу пролазе скоро без заустављања.

Фото: Танјуг/Хина/Лана Свилар Доминић/бг

 

Путарина је на овај начин и јефтинија шест одсто у односу на регуларно плаћање с обзиром на то да је путарина скоро поскупела за 14 одсто, а за возаче који користе таг уређај 8 одсто.

- Сада ће бити много брже и кроз Македонију и кроз Србију, али и јефтиније. Таг уређај је могуће купити на многим местима, и на пумпама, и у Пошти. Кошта 2.022 динара - рекао нам је Зоран Дробњак, в.д. ЈП Путева Србије.

Иницијатива је започела у септембру 2021. године у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

На самиту који је одржан на Охриду дана у јуну 2022. године, договорено је успостављање јединственог система електронске наплате путарине у Републици Србији, Републици Северној Македонији и Републици Албанији, а касније и у осталим земљама које се прикључе иницијативи.

На овај начин, у једном моменту грађани Србије, Северне Македоније и Албаније ће са истим уређајем за електронску наплату путарине моћи да плаћају путарину у све три земље без заустављања. Тиме ће се повећати безбедност у саобраћају, смањити гужве на аутопутевима и растеретити проток возила на наплатним станицама, а грађани ће брже стизати до жељене дестинације.

БОНУС ВИДЕО:

Петровдански сабор у Добром потоку код Крупња

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".