Четрнаестогодишња девојчица из Футога налази се већ два месеца у притвору због, како кажу у Вишем суду у Новом Саду, сумње да је на школском часу "изнела тврдње које су изазвале панику" недељу дана након велике трагедије у београдској школи "Владислав Рибникар".

Да ли је ово велика казна за једну девојчицу запитао се и заштитник грађана који је након продужења притвора покренуо поступак контроле рада Центра за социјални рад у Новом Саду, као и основне школе у Футогу.

Њена мајка каже за "Блиц" да се нада да ће је пустити из притвора јер је рочиште у том случају заказано за четвртак 13. јул.

- Прво смо се шокирали када је ухапшена, па када јој је одређен притвор, а када јој је 12. јуна продужен притвор за још месец дана свиснула сам. Јако се бринем како то она све психички подноси и да ли ће боравак у притвору, где је убедљиво најмлађа јер је у соби са још шест жена, оставити неке последице по њено ментално здравље - каже мајка притворене девојчице.

Суд терети девојчицу за два кривична дела

Виши суд у Новом Саду одредио је притвор четрнаестогодишњакињи због, како кажу, оправдане сумње да је на школском часу изнела тврдње које су изазвале панику и да је пре него што је ухапшена на друштвеној мрежи "Тик Ток" објавила узнемирујући садржај, алудирајући на догађаје у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.

Како је након њеног хапшења саопштио МУП, сумња се да је она претила ученицима у разреду и на друштвеној мрежи пружала подршку осумњиченом дечаку убици.

Због наведеног, четрнаестогодишњакиња се терети да је извршила кривично дело изазивање панике и нереда, а наредног дана је у њеној кући нађен метак те се због тога терети за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Виши суд у Новом Саду је малолетници одредио притвор 13. маја, а затим јој је Судско веће Вишег суда у Новом Саду 12. јуна притвор продужило до 12. јула.

Проверавају се услови у којима је девојчица у притвору

Након што је девојчици продужен притвор, заштитник грађана покренуо је поступак контроле рада Центра за социјални рад у Новом Саду, као и основне школе у Футогу.

Из канцеларије Омбудсмана рекли су да ће проверити и услове у којима девојчица борави у притвору. Ипак, оно за шта нису овлашћени јесте да контролишу рад судова, али су затражили од Вишег суда у Новом Саду информације о поступању у овом случају.

Адвокат малолетнице: Суд је био дужан да размотри друге мере

Адвокат притворене малолетнице Растко Ружичић каже за "Блиц" да поздравља потез заштитника грађана и иницијативу те институције о покретању поступка контроле рада Центра за социјални рад у Новом Саду, као и основне школе у Футогу.

Каже да је Одбрана на главном претресу 23. јуна поднела захтев за изузеће стручних лица Центра за социјални рад Града Новог Сада, као и дежурног радника Центра, који је био присутан са малолетном након лишења слободе и приликом саслушања малолетне пред Вишим судом.

Према његовим речима, суд је био обавезан да претходно размотри привремено смештање у прихватилиште, васпитну или сличну установу односно стављање под надзор органа старатељства или смештање у другу породицу притворене девојчице.

Судско образложење продужења притвора девојчици

Како је раније речено медијима, Судско веће Вишег суда у Новом Саду је приликом доношења одлуке о продужењу притвора узело у обзир начело пропорционалности који се примењују у поступку према малолетницима, да се притвор према малолетном може само изузетно одредити.

- У конкретном случају, по мишљењу судског већа, притвор је нужна мера јер не постоје адекватни услови који би гарантовали да ће малолетна бити издвојена из средине у којој живи и да ће се на тај начин отклонити опасност од бекства и постојање опасности од понављања кривичних дела, у кратком временском периоду, за које је основано сумњива у овом судском поступку, као ни другим блажим мерама за обезбеђење присуства малолетне прописаним Закоником о кривичном поступку као алтернатива притвору - рекли су тада из Вишег суда у Новом Саду.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: