Захваљујући брзој реакцији полиције и ватрогасаца спашена је једна беба која је остала закључана у аутомобилу у Сремчици!

- Желим да се захвалим ватрогасцима, полицији и свим дивним људима у пролазу на данашњој реакцији да ми спасу бебу из аута када ми се закључала брава након што сам дете сместила и кренула да отворим своју браву, а кључеви остали на седишту. Све се десило у Сремчици, нажалост били су принуђени да полупају стакло како би је извукли, али је то мање битно, нек ми је дете добро - написала је једна мајка на сторију Инстаграм групе "Сербиаливе Београд".

Она је додала да од стреса у том тренутку није стигла да се захвали људима који су притекли у помоћ.

- Беба је хвала богу добро - додала је ова мајка.

Фото: принтскрин друштвене мреже

 

 

 

Овој мајци се случајно десило да беба остане закључана у колима, али нажлост има и родитеља који оставе своју децу закључану у колима, што може бити веома опасно, поготово када су напољу високе температуре.

Смртни случајеви малишана изазвани топлотним ударом у затвореном аутомобилу најчешће се дешавају зато што родитељи забораве да су их повезли са собом.

Иако делује да је немогуће заборавити дете у колима, ипак, сваке године деца умиру од топлотног удара остављена у врелом ауту. Смртни случајеви су најчешћи код деце узраста око три године.

Да би овакве трагедије предупредили, имајте на уму ова важна правила:

- Топлотни удар је водећи узрок смртних случајева код деце млађе од 15 година у возилима, и то после саобраћајних несрећа.

- Топлотни удар се догађа кад се тело не може довољно брзо охладити.

- Дечје тело се загрева три до пет пута брже него тело одрасле особе.

- Када се остави у врелом аутомобилу, дете може умрети када његова температура достигне 41,5°Ц.

- Аутомобили се брзо загревају! За само 10 минута ауто може да се загреје за 6-7°Ц.

- Увек проверите задње седиште да се уверите да су сва деца изашла из аута када стигнете на одредиште.

- Не постоји "кратко време" током кога намеравате да у периоду са високим спољашњим температурама оставите дете у затвореним колима док "за час" не обавите посао.

- Оставите мобилни телефон, торбу или ташну на задњем седишту, тако да вас подсети да проверите задње седиште када стигнете на одредиште, посебно ако возите више од једног детета.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".