У Центру за пружање услуга у заједници Класје у Осијеку настао је снимак који је доспео у јавност, а на ком се чује како се једном детету васпитачица обраћа ужасним речима и псује му мајку. 

Док у позадини плачу деца, одјекује глас васпитачице која се једном детету обраћа изузетно ружним речима, а вређа и псује његову мајку од које је одузето и смештено у дом. Иста одрасла особа изговара и речи: "Марш“, "Зачепи губицу" и "Добићеш по пи...".

То се може чути на снимку који је доспео у јавност, а реч је о инциденту који се, према речима аутора снимка, догодио средином јуна у Центру за пружање услуга у МЗ Класје у Осијеку. Случајно су снимили, тврди се, родитељи који су се баш у том тренутку јавили да чују своје дете које је смештено у дечји дом Класје. Не знају на чије дете васпитачица виче, али су осетили потребу, кажу, да алармирају надлежне службе, али и јавност.

Цео случај истражује полиција, а укључило се и ресорно министарство. 

- Сам снимак нисам чуо па не могу ни да потврдим или негирам његову аутентичност, то ће процењивати полиција или суд. Но, упознат сам са ситуацијом. Апсолутно не одобравамо никакав облик вређања или насиља према деци, као ни према било коме другоме, и за сваки за који сазнамо, увек буде санкционисан - рекао је Ведран Шкугор, директор Центра Класје.

- Министарство рада, пензионог система, породице и социјалне политике извршило је 7. јула ванредни инспекцијски надзор у Дому друштвених услуга Класје у Осијеку, због тога што је на друштвеној мрежи објављен аудио снимак у којем се чују малолетна деца како плачу и одрасла особа која се малолетној деци обраћала погрдним и крајње непримереним речима - речено је у том министарству.

Прегледали су, додају, документацију, разговарали са директором и запосленима, обишли смештене кориснике.

- После увиђаја потврђена је информација из пристиглог обавештења. Утврђено је да је директор Центра, као представник послодавца, по добијању обавештења о недоличном понашању запосленог, предузео радње у складу са Законом о раду и изрекао писмено упозорење о обавезама из радног односа. На основу утврђеног чињеничног стања, инспекција Министарства ће предузети одговарајуће мере из своје надлежности. Конкретно, обавештење о утврђеном чињеничном стању биц́е достављено Општинском државном тужилаштву и надлежном Вец́у, а против наведеног запосленог биће наложено даље поступање, ради заштите права и добробити деце смештене као најугроженија група корисника у систему социјалне заштите – Министарство рада, пензијског система, породице и социјалне политике - наводи се.

БОНУС ВИДЕО:

Објављен снимак хапшења убице из Земуна и његових саучесника

(Мондо/Вечерњи.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".