Како је Вукомановић рекао, троје деце је на респиратору, а код остала два детета се примењује неки облик кисеоничне терапије.

Осталих осморо деце на ковид одељењу, која захтевају евентуално примену кисеоника, нису животно угрожена.

Према његовим речима, на тај институт углавном долазе деца која захтевају болничко лечење, или се оцењује да би могла да захтевају болничко лечење, док прегледе и тестирања раде домови здравља.

Када су у питању последице прележаног ковида, Вукомановић је нагласио да највише долазе деца којима се јављају убрзан рад срца, лоша кондиција и бол у грудима.

"ЕКГ налаз, физикални налаз је углавном добар, међутим сада обраћамо пажњу на детаљну епидемиолошку анамнезу. По правилу откријемо да су имали неку форму, да ли асимптомску, да ли једнодневну температуру праћењу главобољом. Оно што је важно, такви проблеми могу да трају месецима", казао је Вукомановић за РТС.

Истакао је да је погрешно да се деца након прележаног ковида повуку у куће и леже, већ да морају постепено да повећавају степен физичке активности.

"И друштвени живот није занемарљив и та психолошка компонента није занемарљива да се подигне тај енергетски ниво који овај вирус очигледно изузетно депримира", рекао је Вукомановић.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".