Чувено уметничко дело које је постало заштитни знак "Цолумбиа Пицтурес" настало је 1992. године. Тај приказ видели су милиони људи широм света, али ретко ко зна како је он настао.

Модел је Џенифер Џени Џозеф понела је титулу најгледанијег, а најнепознатијег модела који је свет икада имао. Она је постала персонификација Америке, обучена у хаљину док држи бакљу на врху постоља и неко кога сте сигурно видели на великом броју уводних шпица познатих америчких филмских остварења.

 

 

Чувено дело настао је као лого за филмску продукцијску кућу, а тог тренутка кад је стала пред објектив фотоапарата Џени није ни сањала шта ће јој то донети.

Фотограф Мајкл Деас који је радио за продукцијску кућу тражио је савршену жену коју ћу користити као своју музу за уметничко дело. Он је желео да направи фотографију за Цолумбиа Пицтурес која би била њихов нови лого. Све се одиграло 1992. године и то је била велика прекретница у животу ове данас најгледаније манекенке.

Уметник је објаснио да је интервјуисао неколико модела, али нико није био у праву - све док није упознао Џени.

Џени Џозеф је имала 28 година у време када је позирала Деасу.

Деас је упознао Џени преко заједничког пријатеља у време када је радила као графичка дизајнерка у познатој компанији.

- Имам праву особу за тебе, а она ради овде у новинама - рекао му је пријатељ.

- И био сам као оптимистичан, а онда сам видео Џени и помислио "Она је та" - објаснио је Деас.

Била је то љубав на први поглед, толика да је Деас пожелео да одмах почне, па је замолио Џени да му помогне на њеној паузи за ручак.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴰᴵᴹᴵ (@cinedimi)

 

Џозеф је у то време била трудна и са поносом каже да њена ћерка може да тврди да је и она била тамо.

Иако њено искуство у моделирању са Деасом представља први и последњи пут када је професионално позирала био је то тренутак који је заувек променио њен живот. 

Након што је Деас однео свој нацрт у канцеларији, провео је два месеца дан и ноћ довршавајући овој уметнички приказ како би изгледао као данас.

Цолумбиа Пицтурес користи редизајнирану фотографију Мајкла Диса за свој лого већ 20 година.

- Никад не знате како се путеви укрштају и шта може проистећи из ког догађаја. Увек кажем својој деци ако нешто дође, имате прилику само идите, знате - додала је Џозеф.

Фото: Инстаграм принтскрин/80sradical

 

 

Џени је буквално само зграбила чаршав, омотала га око себе, а затим подигла лампу у канцеларији како би Деас могао да добије своју инспирацију одмах и ту.

- Дакле, управо су када је дошло време ручка омотали су чаршав око мене и уперили у њу обичну малу стону лампу -  рекла је она у једном интервјуу.

- Само сам тај чаршав обмотала и урадили смо то са сијалицом.

(Глосси)

БОНУС ВИДЕО: