Петоро чланова посаде подморнице "Титан", која је имплодирала у Атлантику док се спуштала до олупине "Титаника", провело је своје последње тренутке наводно слушајући музику у потпуном мраку и посматрајући биолуминисцентна створења у дубини, открила је жена једне жртве. Они су започели спуштање до олупине Титаника у 8 ујутро 18. јуна. Један сат и 45 минута након роњења, у 9.45 сати, контакт је изгубљен.

Сада је познато да је америчка морнарица у том тренутку регистровала звук имплозије. Пет дана касније, остаци подморнице пронађени су на морском дну, 500 метара од Титаника. Они који су били на броду - извршни директор компаније која стоји иза експедиције, Стоктон Раш (61), француски стручњак за Титаник П.Х. Наржеле (77) 58-годишњи британски милијардер авантуриста Хамиш Хардинг, један од најбогатиих Пакистанаца и његов син Шахзада Давуд (48) и Сулеман Давуд (19) - вероватно су умрли истог тренутка, без икаквог појма о томе шта се дешава.

У недељу је Кристин Давуд, супруга Шахзаде и Сулеманова мајка, говорила за Њујорк тајмс о детаљима који су претходили трагедији. Она је навела да су њен супруг и син замало пропустили укрцавање на брод. Давудови, који су из Сарија, одлетели су за Торонто 14. јуна. Њихов лет за Сент Џон да би се придружили експедицији је био отказан тако да су имали додатни дан да истраже град. Њихов лет је сутрадан био померен за касније и плашили су се да неће стићи уопште.

"Били смо прилично забринути шта ће бити ако откажу и тај лет? Сада бих волела да јесу", рекла је госпођа Давуд. Како је даље навела, њен супруг Давуд рекао је да су на матичном броду стигли у луку у Сент Џонсу на Њуфаундленду усред ноћи 15. јуна и отпловили ка месту роњења. Истакла је да су били брифинзи у 7 и 19 часова, са научним разговорима и дискусијом о олупини и експедицији.

Онима који су се припремали за спуштање речено је да носе дебеле чарапе и шешир јер би у дубини могло да захлади, и да се придржавају "дијете са ниским садржајем калорија" дан пре роњења и без кафе ујутру. Према њеним наводима на броду није било правог тоалета, већ само импровизована варијанта иза завесе. Путницима је речено да учитају своју омиљену музику на своје телефоне, како би ишла преко блутут звучника. Такође, према њеним наводима, упозорени су да ће спуштање бити у мрклом мраку јер су фарови угашени како би се уштедела батерија за време када се спусте до морског дна.

Међутим, речено им је да ће вероватно видети биолуминисцентна створења. Кристин Давуд је рекла да је њен муж био толико узбуђен да је био "као дете" уочи путовања. Она је рекла да је породица постала фасцинирана Титаником након посете изложби у Сингапуру 2012. године, на 100. годишњицу потонућа брода.

Породица је 2019. посетила Гренланд и била је заинтригирана глечерима који су обложени сантом леда. Нашла је оглас за Оушенгејт и првобитно је намеравала да путује са својим мужем. Њихово путовање је одложено због пандемије, међутим, и када су успели да дођу, Сулеман је био довољно одрастао да оде уместо ње. Тинејџер је са собом понео Рубикову коцку, у нади да ће оборити светски рекорд за комплетирање под водом. Рекла је да су Раш и његова супруга Венди отпутовали у Лондон - где су живели - да их информишу о путовању, али је технички аспект остао нејасан.

Кристин Давуд је рекла да је њен муж упијао приче о Наржелеу, једном од најистакнутијих светских стручњака за Титаник, који је био међу погинулима. Она је рекла да је Француз одржао презентацију о својих 37 претходних зарона на Титаник и испричао групи причу о томе како је једном "заглавио тамо три дана, а подморница је била ван комуникације".

Рекла је да се муж окренуо и рекао: 'О, мој Боже, ово је тако кул.' Ујутро 18. јуна, путници су морали да буду на палуби у 5 ујутру. "Било је то као добро подмазана операција – могли сте да видите да су то радили и раније много пута", рекла је она. Сулеман и Шахзада су имали своја летачка одела Оушенгејта, као и водоотпорне панталоне, наранџасту водоотпорну јакну, чизме са челичним прстима, прслуке за спасавање и шлемове.

Зауставили су се да би се измерили, по потреби, и позирали за фотографију. Сулеман је сишао низ степенице да би ушао у моторизовани сплав који је превозио путнике до плутајуће платформе на којој је био везан Титан. Сва петорица су се попела у подморницу, а рониоци су затворили отвор. Неко са чегртаљком је стегао све завртње.

Посада је маневрисала Титаном под водом и пустила га са платформе. "Било је добро јутро", рекла је. Касније тог јутра, Кристин Давуд је чула да је неко рекао да је комуникација са Титаном изгубљена. Отишла је до моста, где је екипа надгледала спуштање, и речено јој је да не брине јер комуникација може бити непоуздана.

Речено јој је да ће, ако постоји проблем, мисија прекинути и подморница ће бацити тегове на брод и попети се на површину. Неко јој је тада рекао да не знају где је Титан. "Такође сам гледала у океан, за случај да их можда видим како израњају", рекла је. Била је на матичном броду када је, пет дана касније, стигла вест да су пронађени остаци подморнице.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".