У тренутку када су медији непрестано извештавали о несталој подморници са пет богатих путника, медији нису посветили довољно пажње на то да је 700 људи погинуло у једном од најгорих бродолома миграната на Медитерану.

Бивши председник САД Барак Обама рекао је у четвртак у интервјуу за ЦНН да је неуједначена медијска пажња коју су добиле две трагедије, симбол економске неједнакости која мучи демократије.

Америчка обалска стража саопштила је да је петоро људи у подморници погинуло након што је брод претрпео "катастрофалну имплозију".

Подморница је нестала у прошлу недељу док је превозила путнике на туристичком путовању вредном 250.000 долара,  како би обишли олупину Титаника.

Само неколико дана раније у Грчкој, рибарски чамац који је превозио стотине миграната у Италију потонуо је испред брода грчке обалске страже.

У разговору из Атине са Кристијаном Аманпур са ЦНН, Обама је рекао да је једна од највећих претњи демократији "опсцена неједнакост".

"Тренутно имамо 24-часовну покривеност и ја то разумем, о овој подморници, подморници која је трагично изгубљена на дну мора“, рекао је Обама у интервјуу датом неколико сати пре него што је америчка обалска стража потврдила смрт петоро путника. 

У исто време, баш овде, недалеко од обале Грчке, имали смо 700 мртвих људи, 700 миграната који су очигледно били прокријумчарени, истакао је он.

"То је постала вест, али не доминира на исти начин. На неки начин, то указује на степен до којег су животне шансе људи постале тако различите", казао је Обама.

Веома је тешко одржати демократију када имате тако огромну концентрацију богатства, нагласио је он.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".