У ситуацији када имамо непредвиђене околности попут пандемије короне и руско украјинског рата који доводе и до озбиљних удара на многе индустрије, радна места и зараде, финансијски сектор, може се рећи да је први који је томе морао и да се прилагоди, а имајући у виду са сарађује са великим бројем кијената. Тако су рецимо на "црној листи" за добијање кредита у време короне биле фирме из области угоститељства, али и туристичке агенције, рента- кар куће и многе друге погођене индустрије.

Последњих година практично су се мењали и критеријуми који су утицали на кредитну способност грађана. Данас је ситуација таква да банка гледа и фирму и плату и кредитну историју, али и много више од тога.

Кредитна историја и висина зараде традиционално су кључне ствари које се гледају при одобравању кредита, али су овој листи банке временом додавале и многе друге услове. Тако је данас банкама сигнал у понашању и чињеница попут плаћања интернет еротских садржаја, али и много сличних потеза.

Услови за добијање кредита: И "меки" и "тврди"

Бранко Живановић, професор на Београдској банкарској академији каже за "Блиц Бизнис" да је део процеса одобравања кредита анкета клијената, односно интервју у којем банка разговара са клијентом и процењује га. То су такозване меке чињенице које могу да утичу на одлуку банке, али нису пресудне.

- Уколико је неко клијент те банке и корисник неког банкарског производа као што је текући рачун, минус по текућем рачуну или прима плату преко те банке, банка може имати увид у структуру и карактер његове потрошње и може извадити такозвани листинг његових плаћања с обзиром на то да их она врши - каже Живановић.

Фото: Петар Милошевић

 

- Као мека чињеница се евентуално може узети у обзир на који начин клијент троши, да ли је често у недозвољеном минусу и да ли његова потрошња и плаћања одговарају његовом запослењу - рекао је професор и појаснио да банке то раде како би процениле ризик одобравања кредита јер ниједна банка није спремна да одобри кредит под ризиком отплате.

- Ви имате могућност уласка у негативан минус, али ако то радите често, банка није спремна да вам даје кредит и излаже себе ризику - каже Живановић.

Економиста Зоран Грубишић за "Блиц Бизнис" каже да плаћање сајтова попут еротских није само по себи битно банци све док такви сајтови не угрожавају податке и рачун корисника.

- Ако плаћате такве сајтове и ако би они покушали злоупотребу вашег рачуна, банка онда блокира картицу. И ако се то чешће дешава, корисник може да губи репутацију, што може бити потенцијални проблем приликом одобравања кредита. Банке имају аутоматске софтвере који детектују сумњиве трансакције и ако се то често дешава кориснику, онда то може бити индикација банкама у одобравању кредита - каже Грубишић.

Основни услови за добијање кеш кредита

Врсте кредита који се потражују су бројне, али се најчешће узимају готовински ненаменски и стамбени кредити. Ако су у питању кеш кредити за становништво, Живановић наводи неколико битних ставки за банку:

Фото: Профимедиа

 

Услове о раду, редовно запослење и место запослења

- Да ли је та институција у којој је запослен реномирана, да ли има дуг век постојања, да ли је стабилна и за банку је најбоље да је у питању дугорочна развијена компанија која послује дуги низ година на овом и евентуално на међународном тржишту
- Да ли је клијент запослен у јавном сектору, то је један од одлучујућих фактора јер банци обезбеђује редовност отплате кредита
- Висина личног дохотка и позиција клијента у фирми или установи и евентуално и радни стаж. Ако је неко дуги низ година запослен, претпоставља се да ће се тако и наставити.
- Гледа се кредитни биро у коме се види да ли је клијент задужен у другим банкама, да ли је каснио у отплати кредита, да ли има јемство по кредитима других лица, физичких или правних лица

Услови за добијање стамбеног кредита

Живановић је истакао да, када су у питању дугорочни кредити за куповину некретнине, онда се гледа све што је горе наведео, али се гледа и потенцијално обезбеђење кредита и оно је најчешће та некретнина која се купује стан или апартман.

- Процењује се вредност те некретнине и она се користи као колатерал или обезбеђење или колатерал том кредиту - рекао је он.

Фото: Д. Дозет

 

Додаје да је при томе неопходно учешће које, у зависности од процене банке, може да буде од 20 до 40 одсто укупне вредности некретнине. Уколико обезбеђење није довољно, гледа се шта би било додатно обезбеђење у смислу неке додатне некретнине, закључио је наш саговорник.

(Блиц бизнис)

БОНУС ВИДЕО:

АНКЕТА: Питали смо Београђане где летују ове године

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".