Поред топлотног удара, или смрзавања уколико говоримо о зимском периоду, може се десити да док ви одете до продавнице, дође паук, или се неко закуца у аутомобил или чак украде аутомобил. Зато је савет родитељима да им ове чињенице стално буду на памети.

1. Ауто може да однесе паук

Иако мислите да су шансе мале да се ово догоди, није немогуће. Док верујете да ћете "само на минут" истрчати да нешто купите, платите, можете се задржати дуже него што сте планирали, а ако ваш малишан спава на задњем седишту а запослени из паркинг сервиса не примети дете, може дати знак и подићи ауто.

2. Топлотни удар због врућине у колима

Деца доживљавају топлотни удар, који може да оштети њихове виталне и мождане функције, објашњавају стручњаци. Из тог разлога опасно је остављати и старију децу, а посебно бебе у аутомобилу.

Ако је температура, рецимо, напољу 26 степени за 10 минута у угашеном, затвореном ауту може достићи 32 степена, а за 30 минута и до 45 степени! Међутим, по великим врућинама температура у ауту се може попети и на 50 степени за само пар минута.

- Не само да је неодговорно, него може бити и опасно. Ни случајно не остављајте дете само у аутомобилу из више разлога. Чак и ако изузмемо да се догоди нешто озбиљније, дете се може уплашити. Ништа не значи ни када паркирате ауто у хладу. Опрез се саветује и лети и зими - каже за "Блиц" лекар Љиљана Вељковић.

Како стручњаци даље објашњавају, код деце температура тела расте 3 до 5 пута брже него код одраслих, јер је код њих слабија терморегулација тела. Деца се презнојавају закопчана у седиштима и закључаним аутима. У тим ситуацијама температура им може расти, као и пулс, постају немирна, збуњена, постепено почињу да осећају вртоглавицу, главобољу, те постају летаргични, па убрзо могу пасти у несвест.

3. Гушење због издувних гасова

Иако смо сада у летњем периоду, треба напоменути и шта ће се десити ако је укључено грејање.

Наиме, уколико се током зиме дете оставља у упаљеном аутомобилу са укљученим грејањем, тада постоји вероватноћа да се дете отрује од издувних гасова.

Такво тровање може довести до упадања у кому, на жалост, тровања деце на овај начин нису била редак случај у прошлости.

4. Крађа аутомобила

И оног момента када верујете да се ништа непредвиђено може десити, никада не знате кога има у близини и какве су му намере.

Примера ради, уколико уђете у продавницу на пар минута да купите нешто, може се направити ред где морате чекати. Уколико оставите аутомобил тако да неко може само да окрене кључ и крене, без да примети да је ваш малишан на задњем седишту.

Више пута су забележени инциденти, када лопови касније схвате да на задњем седишту спава дете, због чега и кола и дете у њему остављају на некој забаченој локацији. Тако родитељи несвесно угрожавају безбедност детета.

5. Отмица

Оно што још постоји као опција, то је да вам неко отме дете, уколико га оставите самог у незакључаном аутомобилу. Никада не знате ко где и са каквим намерама може да прође баш тада поред аутомобила.

Случај из Београда

У Србији, срећом, нисмо имали смртне случајеве али јесмо да су родитељи остављали дете само у колима. Случај из Београда из фебруара ове године све је оставио у шоку, када су родитељи оставили дете само у аутомобилу док је напољу био минус!

У Словенији дете преминуло у прегрејаном аутомобилу

У насељу Св. Ловренц у словеначкој општини Преболд пре неколико дана ватрогасци су из прегрејаног аутомобила извукли дете, које је, нажалост, већ било мртво.

Дете је, наиме, преминуло у аутомобилу, који је остављен закључан на сунцу.

Све се догодило 20. јуна око 13 сати када је добијена дојава, али упркос брзој интервенцији пролазника и пруженој првој помоћи ватрогасаца, детету није било помоћи, пренела је словеначка Н1. У акцији спасавања детета био је укључен и хеликоптер словеначке војске.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".