Професорка средње школе, која је добила отказ након што је откривено да је била одсутна 20 година од своје 24 године дуге каријере, тврди да је истина на њеној страни.

Ћинција Паолина Де Лио (56), која је предавала књижевност и филозофију у школама у Венецији, користила је наводно комбинацију боловања и одмора, али и дозвола за присуствовање конференцијама како би избегла предавања и некако је успела да деценијама избегава свакодневне обавезе.

Првобитно је отпуштена 2017. године, међутим, након што се вратила на посао на четири месеца добила је неколико притужби због стила вођења наставе. Италијански медији пишу да је Ћинција током часова време углавном проводила гледајући у мобилни телефон и да је ученицима предавала ствари које уопште нису део градива.

Прошле недеље италијански врховни суд преиначио је одлуку из 2018. године рекавши да две деценије одсуства са посла остављају "трајну и апсолутну неспособност" за рад.

 

 

Медији наводе да је маратонски процес доказао колико је тешко дати отказ запосленом у јавној служби.

Трајна неспособност за рад

Суд је чуо притужбе ученика који су се жалили да је професорка била лоше припремљена и да није донела уџбенике односно да је имала "насумичан и импровизован" начин оцењивања њиховог рада.

Надлежна инспекција је навела у извештају да су неки ученици протествовали и одбијали да долазе на њене часове. Инспекција је такође утврдила да је била "неспремна и непажљива" док је предавала.

Де Лио је обећала да ће изнети своју страну приче. Професорка, која тврди да сада ради као новинарка, навела је да ће радо поделити чињенице, али не одмах. Де Лио тврди да има документа који могу да докажу њену страну приче, међутим, кад су је новинари италијанске Републике контактирали није била расположена за разговор.

- Жао ми је, али тренутно сам на плажи. Не одговарам на питања новинара која не одговарају истинитости моје приче - навела је професорка.

Министарство образовања је након окончања последњег судског поступка поручило да ће се све више залагати за то да се наставна делатност одвија са одговарајућом стручношћу.

(Нет)

БОНУС ВИДЕО: