Run-flat (run flat или ран-флет) гуме користе се већ дуго, а код многих модела постале су стандард. Стога је можда користан савет да пре куповине новог или "новијег" аутомобила проверите да ли користи ран-флет гуме. Тако ћете на време знати како да реагујете уколико дође до бушења гуме, које гуме да купите када дође време за замену и слично.

Да нагласимо, не бавимо се ран-флет гумама са носећим "прстеном" на средини који на себе преузима терет када се гума пробуши или самозаптивајућим гумама, већ искључиво онима са ојачаним боковима.

Када се ран-флет гума пробуши, колико још може да се вози и којом брзином?

Након бушења ран-флет гуме, можете да наставите да возите нпр. још 80 км брзином од 80 км/х. Ово "правило" важи код већине ран-флет гума, односно код већине произвођача, али увек постоје изузеци.

Фото: Н. Карлић

 

Стога проверите шта конкретно важи за саму гуму, али и шта пише у упутству за аутомобил.

Такође, није исто да ли се крећете брзином од 80 км/х или 50 км/х. Што спорије возите, ран-флет гума може дуже да издржи. Ту су и други фактори, као што су оптерећење возила, начин и услови вожње (кривине, оштра скретања, лош пут, итд.), спољашња температура и слично.

Пошто се вожњом са пробушеном гумом неповратно уништавају бочна ојачања, та гума мора да се замени новом.

Дакле, ран-флет гуме служе томе да омогуће долазак до вулканизера, до куће или до неког безбедног места за заустављање и позивање помоћи (шлеп службе или мобилног вулканизера).

Укратко, ако пробушите гуму, нисте принуђени да се зауставите нпр. на ауто-путу или неком другом путу где нема безбедног места за заустављање и замену точка, по киши, ноћу ван насеља, итд.

Још једна од великих предности је то што када дође до озбиљног оштећења гуме и изненадног губитка притиска, рун-флат гума ће обезбедити неупоредиво лакше задржавање контроле над возилом у односу на класичну гуму. Што је брзина већа, ова разлика је израженија.

Дакле, када је безбедност у питању, није ствар само у томе што не морате да мењате точак негде ноћу по киши и да ризикујете да друго возило налети на вас.

Да ли су рaн-флeт гуме скупље од обичних гума?

Да, рaн-флeт гуме су скупље од обичних, углавном 20% до 30%. Наравно да то зависи од димензија, произвођача, намене (зимске, летње, алл-сеасон), итд. Подразумева се да ова разлика важи када поредимо гуме сличне по квалитету и другим карактеристикама.

Такође треба имати у виду да су рун-флат гуме углавном престижнијих (премиум) марки, док их произвођачи приступачнијих гума ретко имају у понуди.

Да ли је истина да возач ни не осети да му се пробушила рaн-флeт гума?

Врло често је истина. Зато рaн-флeт гуме морају да имају систем за праћење притиска ваздуха, тако да возач добије упозорење на време.

Због могућег квара сензора притиска обавезно треба редовно проверавати притисак

Пошто може да дође до квара сензора који јавља да се гума пробушила, а притом возач једноставно не осећа да нешто није у реду, треба редовно проверавати притисак.

Могу ли рaн-флeт гуме да се замене обичним гумама?

Могу – притом можете да задржите исте фелне. Наглашавамо да обавезно морају да се мењају све четири у комплету.

Наравно да у неким критичним ситуацијама, када вулканизер нема рaн-флeт гуме, а вама хитно треба замена, може да се монтира и само једна обична гума, али тада треба возити веома пажљиво. Слично као када монтирате тзв. "ћопавац" (резервни точак мањих димензија).

Можда ће се на инструмент табли појавити неко упозорење – игноришите га, али имајте на уму да при вишим брзинама и изненадним маневрима ауто може да се понаша знатно другачије. Можда ће се јављати и проблем са радом АБС-а, као и свих других система који раде уз помоћ АБС-а (нпр. ЕСП) – то је додатни разлог за пажљивију вожњу. Зависи од аута, модела, генерације...

Зашто неки возачи желе да замене рaн-флeт гуме обичним гумама?

Два најчешћа разлога су цена и удобност. О цени смо већ писали у горњем делу текста, док је удобност мало компликованија тема.

Произвођачи рaн-флeт гума и произвођачи аутомобила почели су много озбиљније да сарађу у како би се ублажио овај проблем. У неким случајевима рaн-флeт гуме заиста могу веома негативно да утичу на удобност, мада то зависи од много фактора:

  • димензије гума – може да се осети разлика између точкова од 18, 19 или 20 инча
  • врсте вешања код аутомобила – класично или ваздушно вешање
  • подешености вешања – спортско, стандардно, са могућношћу подешавања...

Ту је и субјективни осећај – зависи да ли поредите удобност садашњег аута са претходним који сте имали, са комшијиним Аудијем чије су гуме на 70% притиска од оног на којем би требало да буду...

Да ли је тешко наћи рaн-флeт гуме у Србији?

Данас је понуда рaн-флeт гума прилично добра код нас. Увек можете да се распитате пре куповине новог/половног аутомобила како бисте знали шта можете да очекујете.

(Половни аутомобили)

БОНУС ВИДЕО: