Једна од највећих превара у историји фудбала 1996. године је осрамотила Саутемптон за сва времена.

Тадашњи менаџер Светаца Грем Сунес направио је највећу грешку у каријери. Ангажовао је играча по имену Али Диа. Сенагалац, који је играо за неколико нижеразредних клубова у немачкој и Француској смислио је паклен план...

Диа је на југ Енглеске стигао на препоруку у том тренутку једног од најбољих фудбалера света и одмах добио уговор на месец дана.

- Позвао ме је Жорж Веа и препоручио дечка. Играо је за Пари Сен Жермен са њим, прошлу сезону провео је у другој лиги у Немачкој и ми смо га довели на пробу. Сада га гледамо. Ради се о стандардном репрезентативцу Сенегала који подсећа управо на Веу - рекао је за локалну ТВ менаџер Грем Сунес.

Фото: Јутјуб принтскрин/M C

 

Крајем 1996. године Саутемптон је на свом терену дочекао екипу Лидса. Након само пола сата игре капитен екипе Мет ле Тисије се повредио и у игру је ушао дебитант Диа.

Диа је на терену деловао потпуно изгубљено. Бесмислено је трчкарао, далеко од своје позиције, камповао је у офсајду, није имао озбиљан додир са лоптом.

- Скакутао је по терену као Бамби на леду. Било је срамота гледати га.

Овако је Ле Тисије описао тај догађај са меча против Лидса.

Изнервирани Сунес га је извео из игре у 85. минуту, а Диа је био весео, са осмеом је изашао са терена.

Фото: Јутјуб принтскрин/M C

 

Навијачи, саиграчи, тренери и новинари били су шокирани игром дебитанта. Било је јасно да није реч о професионалном фудбалеру. Оно што нису знали је то да је само пар недеља раније играо за аматерски клуб "Блyтх Спартансе" и само нестао. Следећи пут су га видели на ТВ пренсу у дресу Саутемптона.

Дан након меча са Лидсом, Диа је Међу првима стигао у клуб, одрадио је масажу пре него што су саиграчи стигли и нестао. У хотелу је рекао да се вража мало касније, сео је у ауто и побегао. Иза себе је оставио позамашан рачун. Било је јасно да је Сунес преварен и да је потпуни аматер добио не само уговор, новац за потпис и месечну плату, него и прилику да одигра у најјачој лиги на свету.

Испоставило се да је све била лаж.

Сунеса је звао лажни Веа, односно пријатељ Али Дие. Овај никада није играо за ПСЖ, а нарочито не за репрезентацију Сенегала. Једва да је и играо фудбал и то у нижим лигама Француске и Немачке. Покушавао је да заигра и у енглеској конференцији, али нигде није прошао пробу. Онда се сковао генијалан план и добио прилику да заигра у Премијер лиги. Захваљујући лаковерном Сунесу.

Испоставило се да су ови момци прво покушали да “израде” Харија Реднапа, који је у то време био менаџер Вест Хема, али их је искусни тренер прозрео.

У Саутемптону су брзо схватили да су испали будале.

- Био је то најбизарнији инцидент за 17 година, колико сам провео у Саутемптону - рекао је Ле Тисије касније.

БОНУС ВИДЕО: