Ови ефикасни савети помоћиће вам да редукујете телесну масу. Помоћу њих нећете гладовати а појешћете мање калорија. Придржавање дијете често може бити изузетно напорно и тешко као и свакодневни интензивни тренинзи.

Ово су три проверена начина да смршате:

1. Темељно жваћите и успорите

Вашем мозгу треба времена да обради оно што сте појели. Темељно жвакање хране чини да једете спорије, што је повезано са смањеним уносом хране а повец́аном ситошц́у.

Брзина завршавања оброка такође може утицати на вашу тежину. Преглед осам студија показао је да људи који нису јели брзо имају значајно нижи индекс телесне масе (БМИ) за разлику од оних који јесу. Да стекли навику да једете спорије, може вам помоц́и да на почетку бројите колико пута жвац́ете сваки залогај.

Фото: Профимедиа

 

 

2. Једите пуно протеина

Протеини имају снажан ефекат на апетит. Могу повец́ати осец́ај ситости, смањити глад и помоц́и вам да једете мање калорија. Протеин утиче на неколико хормона који играју улогу у глади и ситости.

Према једној студији спроведеној на 105 људи, они који су се више придржавали дијете са високим садржајем протеина изгубили су знатно више килограма од оних који су се придржавали стандардне протеинске дијете.

У једној студији, људи који су јели доручак са високим садржајем протеина са јајима и тостом мање су имали осећај глади и јели су мање калорија касније током дана у поређењу са онима који су јели доручак са ниским садржајем протеина са житарицама.

Фото: Профимедиа

 

 

Неки примери хране богате протеинима укључују пилец́а прса, рибу, грчки јогурт, сочиво, киноју и бадеме.

3. Добро спавајте и избегавајте стрес

Када је у питању здравље, људи често занемарују сан и стрес. И једно и друго, у ствари, снажно утиче на ваш апетит и тежину.

Недостатак сна може пореметити хормоне који регулишу апетит. Други хормон, кортизол, постаје повишен када сте под стресом

Осцилација ових хормона може повец́ати вашу глад и жудњу, што доводи до вец́ег уноса калорија. Хронични недостатак сна и стрес могу повец́ати ризик од неколико болести, укључујуц́и дијабетес и гојазност.

Многе једноставне животне навике вам могу помоц́и да изгубите тежину. Неке немају никакве везе са конвенционалном исхраном или плановима вежбања.

Можете користити мање тањире, јести спорије, пити воду и избегавати да једете испред телевизора или рачунара. Давање приоритета храни богатој протеинима и вискозним влакнима такође може помоц́и.

Неколико једноставних промена може имати огроман утицај на вашу тежину на дужи рок.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".