Верује се да је свих пет путника на "Титану" настрадало у катастрофи након што су остаци подморнице откривени у четвртак. Бивши капитен Рајан Ремзи рекао је за Скај њуз да занемаривање стандардних начина изградње подморница у потрази за иновацијама носи огромне ризике.

Ремзи верује да се догодила једна од две ствари. Некадашњи капетан подморнице наводи да је могуће да је отвор са завртњима који се користе за затварање посаде са спољашње стране претрпео квар који је касније довео до колапса трупа.

Други узрок имплозије према његовим речима могао би да буде дефект на трупу који је напрснуо под притиском.

Ремзи је упитан да ли је "необичан дизајн" подморнице био непромишљен.

Фото: Профимедиа

 

- Не бих ишао толико далеко да кажем да је био непромишљен. Рекао бих да занемаривање стандардних начина изградње ових типова подморница у потрази за иновацијама има огромне елементе ризика и у овом случају тај ризик је резултирао губитком људских живота - наводи подморничар.

Ремзи, који је иначе био капетан нуклеарне подморнице ХМС Турбулент, сматра да ц́е индустрија вероватно пооштрити регулативу и затворити "могућу рупу" у прописима која је постојала у случају "Титана".

Наводи и да је потребно извући лекције и да многа питања за сада немају одговор.

- Надамо се да ће анализирати неке делове трупа и да ће моћи да утврде да ли је експлодирала под притиском и извући поуке из тога - рекао је Ремзи.

Фото: Профимедиа

 

 

Компанија "Оушн гејт" која је власник "титана" наводи да су на подморници били "прави истраживачи који деле посебан дух авантуре и дубоку страст према истраживању и заштити светских океана".

Ремзи, међутим, предвиђа да ће овај облик екстремног туризма вероватно убудуће бити обуздан.

- Све поморске активности носе ризике јер је море непредвидиво. Подморнице обилазе просторе који су некад мање истражени од свемира и могу бити сложеније од свемирске летелице - упозорава стручњак.

Ремзи је такође изразио саучешће породицама петорице мушкараца који су погинули и рекао да би посете олупини "Титаника" требало да престану.

- То је ипак гроб и треба га оставити на миру - наводи Ремзи.

БОНУС ВИДЕО: