Црквено-народни сабор под називом "Да се не заборави" почеће у девет часова испред братуначког храма Успења Пресвете Богородице свечаним дочеком патријарха Порфирија, који ће потом, уз саслужење дабробосанског митрополита  Хризостома и више архијереја, служити литургију.

Уследиће литија до градског и војничког гробља где ће патријарх Порфирије служити парастос за 3.267 убијених и погинулих српских цивила и војника из регије Бирач и Средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату. 

"Подручје Средњег Подриња и Бирча равно је највећим стратиштима српског народа, који је овде поновио завет Светог кнеза Лазара да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека", рекао је патријарх Порфирије.

Помен ће бити служен свим српским жртвама поводом 31 године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживео, наводи Срна.

Централно обележавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржава се под слоганом "31 година, злочин без казне" у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".