Петар Атонски био је родом Грк, а војник по занимању. У једној борби против Арапа, био је заробљен и окован у вериге и бачен у тамницу. Тамновао је дуго у граду Амари на реци Еуфрату, и молио је Бога да га ослободи тамнице и одведе у неку пустињу, где би се сав посветио молитвеном подвигу.

Јавио му се прво свети Никола, па затим и свети Симеон Богопримац који му је додирнуо окове својим жезлом и ови су се истопили као восак. Петар се наједанпут створио у пољу ван града. Одмах је кренуо на пут за Рим, где га је на гробу апостола Петра сам папа прогласио монахом.

Фото: СПЦ

 

 

  • Био је заробљен, а свети Симеон му је отопио окове како би отишао на Свету гору

Затим крене лађом опет за Исток. У сну му се јави пресвета Богородица са светим Николом; и рече Богородица светом Николи, да је одредила Петру Гору Атонску за подвизавање. Петар дотле није био ни чуо за Гору Атонску. Искрцавши се, дакле, у Свету Гору Петар се усели у једну пећину, где проведе педесет три године у тешким подвизима, у борби са глађу и жеђу, са жегом и мразом, а највише са силама демонским, докле све не савлада с помоћу Божјом.

Пошто је издржао прва искушења и положио добро прве тешке испите пред Богом, ангел Божји почео му је доносити хлеб сваких четрдесет дана. Неколико пута јављао му се искушитељ ђаво у виду ангела светла, но Петар га је одагнао крсним знаком и именом Пресвете Богородице. На годину дана пред смрт пронашао га неки ловац, који је ловио јелене по Атону, и из уста светитељевих чуо житије његово. Скончао 374. године. Мошти му пренете у Македонију.

Тропар

Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&