Жене за воланом данас су постала свакодневица, упркос стереотипима.

Међутим, када су у питању ауто-трке ту још увек у великој мери доминарају припадници мушке популације. Ипак, млада Катарина Марђоновић (22) из Бара пркоси тим статистикама и једна је од ретких девојака која се бави аутомобилизмом. Уз оца шампиона у ауто-тркама и брата који је такође у том спорту, заволела је вожњу и одлучила да се опроба. Пошто нема поделе на мушку и женску категорију, на црту без проблема стаје мушким возачима.

"Научила сам да возим са 14 година, али званично за волан сам села у 18 кад сам положила. Одувек ми је била жеља да се тркам, али сам се устручавала. Када се брат једном провозао са мном рекао је - ти мораш да возиш трке. Тада смо рекли и оцу који није баш на први мах био одушевљен, али је после прихватио моју одлуку и пружио ми подршку".

На стазама у околини Бара редовно тренира и припрема за шампионат Црне Горе који ће се одржати почетком јула. Њен аутомобил је Цитроен АX у класи 1000 Х.

"Иако не важи за типично женски спорт, рекла бих да овај спорт и нема много везе са полом. Жене, упркос неким песимистичким ставовима, могу да буду и те како добри возачи. Трудим се, вредно тренирам. Тек сам почела, па немам неке велике зацртане планове. Желим успешно да завршим ову сезону", рекла је млада Баранка.

Њен отац Пеђа већ 30 година је возач ауто-трка, освајао је шампионат Црне Горе и Југославије, а од овог спорта није одустао ни у тешким ратним годинама. Тако да сину Павлу који такође вози и ћерци Катарини осим оних животних, може дати и јако важне професоналне савете.

"Њих двоје дуго су се спремали да ми то кажу, прво сам био изненађен јер су то успешно 'крили' од мене. Увек сам се трудио да им будем подршка и помогнем у томе да раде оно што воле ако је у нормалним границама, тако сам подржао и Катарину. Павле и ја смо направили један ауто за њу, који није много јак, али је за њу и њен почетак сасвим довољан. Бодрим их, саветујем колико могу и наравно као и сваки отац, молим Бога да све на тркама прође како треба", каже Пеђа.

Са друге стране ова лепа Црногорка није изгубила своје сексепил, те тако она често подели провокативне слике на друштвеним мрежама.

 

блаyyyа

 

(Рина)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".