Ако осетите непријатан мирис из вашег клима уређаја у колима, можете га сами дезинфиковати. Штавише, било би добро то радити повремено (једном годишње или једном у две године) и ради чишц́ења система од гљивица и бактерија које се налазе ту.

Они могу узроковати да развијете симптоме налик прехлади. Једна од опција је да одвезете аутомобил у сервисни центар и препустите стручњацима да то ураде (ово је увек препорука). Ако немате времена, можете сами да дезинфикујете клима уређај.

- Постоје специјални спрејеви за чишћење клима уређаја које ћете поставити на под возила, испод пластичних окова - објашњава технички саветник у ХАК-у Марин Морава.

Поставите спреј на под у близини сувозачевог седишта, испод њега ставите већу крпу или пешкир. Укључите га, укључите клима уређај, подесите га на рециркулацију ваздуха. Затворите сва врата и оставите мотор да ради око 15 минута.

Наравно, увек са собом имајте резервни кључ како се возило случајно не би закључало.

Фото: Профимедиа

 

 

Климу можете очистити и специјалном пеном, али је то мало сложеније. Наиме, потребно је да извадите филтер климе и испразните мањи део садржаја на испаривач климе, а већи део у све вентилационе отворе - помоћу цеви која иде уз пену и коју треба убацити као што је могуће дубље у вентилационе отворе возила.

Пустите да пена делује пола сата па упалите мотор и укључите климу на најјачу вентилацију. Сви вентилациони отвори морају бити – отворени!

Не заборавите, препоручује се мењање филтера кабине два пута годишње (многи ће то ретко радити) или бар једном у пролеће. Прљавштина која се накупља на филтеру смањује проток ваздуха и ефикасност вентилационог система.

(Ревија ХАК)

БОНУС ВИДЕО: