Директор РХМЗ-а проф. др Југослав Николић открива какво нас време чека у јулу и августу, обзиром на то да се последњих дана спекулише да ово лето неће имати топлотних таласа који ће трајати као прошле године.

- Очекује се просечно топао јул за средњом максималном температуром од 27 до 29 °С у нижим пределима (и од 17 до 21 °С на планинама).  Прогнозира се од 9 до 14 тропских дана са максималном температуром преко 30 °С, док ће количина падавина бити у интервалу од 45 до 100 мм, а локално и више услед очекиваних конвективних развоја. Прошло лето је у Србији било треће најтоплије у историји мерења, те очекујемо да ће ово лето бити мање топло у односу на претходно, али топлије у односу на лета 50-тих и 60-тих година XX века, која су у просеку имала за 2,6 °С нижу температуру у односу на садашња лета. Јул месец обележиће и суфицит падавина, односно пљускови и грмљавине ће бити чешћа појава у односу на претходна 2 лета током којих је у јулу забележена суша.

Поставља се право питање да ли ћемо и током јула и августа морати да носамо кишобране.

Фото: Н. Фифић/Профимедиа

 

Николић има одговор на то: 

- Јун месец обележиле су екстремне количине падавина, нарочито јужно од Саве и Дунава, које су у појединим деловима централне Србије (пре свега Поморавља) имале укупну количину већу од 200 - 250 мм. Иако се променљиво време уз смену сунчаних интервала и пљускова са грмљавином очекује и у јулу, укупна количина падавина и распрострањеност грмљавинских развоја биће мања него у јуну, док се дужи стабилни, суви и натпросечно топли периоди очекују у другом делу лета (нарочито у августу, али и почетком септембра) када су прогнозиране средње максималне температуре од 29 до 31 °С и када ће бити знатно мање падавина у односу на почетак лета. Прогнозирани опсег максималних температура односи се на ниже пределе, док ће на планинама просечне вредности бити од 18 до 24 °С.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: