НАДА коју су у уторак пробудили звукови из унутрашњости подморнице "Титан" коју су детектовале надлежне службе брзо се пригушила јер спасилачке екипе нису успеле да јој уђу у траг. Амерички и канадске екипе у појачаном саставу на површини, али у дубинама Атланског океана, нису престале да траже изгубљено пловило и петоро путника који су у недељу заронили како би изблиза видели олупину чувеног "Титаника" на дубини од 3.800 метара. Путницима количина кисеоника који су имали у резерви према проценама истиче данас.

Први окружни командант америчке обалске страже Џон Маугер који предводи мисију потраге за несталом подморницом изјавио је јуче за америчку ТВ Си-Би-Ес да је реч о сложеној процедури и да је авион са сонарним бовама успео да детектује буку у води. Он је додао да су све спасилачке екипе на терену и да неће одустати од потраге "све док постоје шансе за опстанак". Тимови за спасавање ангажовани су са свих страна. Подморницу траже и са неба и у дубинама, али и на површини воде јер постоји шанса да је испловила.

Бука која се чула била је у интервалима од пола сата и наводно је трајала око четири сата. Бивши директор пројекта за бекство и спасавање подморница Френк Овен јуче је изјавио да је уверен да су звуци дошли из унутрашњости пловила.

- Ако је постојао интервал од 30 минута мало је вероватно да је потекло од нечег другог осим од човека - рекао је Овен за Би-Би-Си. - Уверен сам да је звукове направио ронилац француске морнарице у пензији и познати истраживач Пол Хенри Наргеолет због његовог великог искуства. Он познаје протокол и знао би како да алармира спасиоце.

Фото: Профимедиа

 

 

Наргеолет је, као што смо раније известили, један од најистакнутији познаваоца "Титаника" који је био део прве екипе у историји која је изблиза видела чувену олупину средионом осамдесетих. Он је један од петоро путника који су се укрцали на "Титан" пре неколико дана. Са њим су заробљени и пакистански бизнисмен Шахзада Давуд и његов син Сулеман, обојица британски држављани, затим милијардер и истраживач Хамиш Хардинг, као и извршни директор и оснивач фирме "Оушен Гејт", која је организовала туристичку туру, Стоктон Раш.

Он је истакао и да би звучни сигнал који је детектовала бова близу површине сугерише да би подморница могла бити близу или чак на површини океана.

- Испод око 180 метара температура воде опада веома брзо - објашњава он. - То ствара слој од које се сонарни сигнал одбија. Али, ако сте у истој дубини воде она има тенденцију да иде прилично равно.

Но, и ако је испловила стручњаци кажу да то не олакшава потрагу јер је веома мала и беле је боје, па је тешко уочљива на површини. С друге стране, потрага у дубинама океана је далеко тежа. Велики изазов за спасилачке тимове је потрага пловила дужине 6,7 метара на дубинама од до чак четири километара. Овде такође представља проблем и што радио и ГПС сигнали не могу да путују кроз воду, осим преко сонарних радара, објаснио је за "Гардијан" професор поморског инжењерства на колеџу у Лондону Алистер Грег.

- Ако се спустио на морско дно и не може да се врати сопственим снагама опције су веома ограничене. Иако је подморница још увек нетакнута, ако је изван епиконтиненталног појаса постоји врло мало пловила која могу да дођу тако дубоко, а свакако не рониоци - рекао је он.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Контраадмирал британске краљевске морнарице у пензији Крис Пари за "Скај њуз" је изјавио да би спасавање на морском дну била веома тешка операција.

- Природа морског дна је веома валовита. Сам "Титаник" лежу у рову, а около има много остатака, па би покушај потраге са другом подморницом био доста тежак - рекао је он.

Откада је вест о изгубљеној подморници преплавила све светске медије у жижи интересовања јавности је шта је могло да пође наопако само сат и 45 минута откако је заронила у дубине Атланског океана. Стручњаци у овој обасти понудили су неколико сценарија шта је могло да доведе до нестанка "Титана". Поједини кажу да је подморница могла да се уплете у олупине "Титаника", да је могло да јој нестане струје, или да дође до проблема са комуникационом системом. Према неком другом сценарију, могло је да дође и до цурења у трупу пловила под притиском, што је одмах отворило црне прогнозе.

Опасно и непријатељско место

ДИК Бартон, први британски ронилац који је изблиза видео олупину великог "Титаника" описао је за јутарњи програм једне битанске телевизије ово подручје као опасно и непријатељско место. "Постоји локална осека и струја воде која се креће около, није конзистентна. Потисци су прилично јаки, али на крају дана морате сачувати снагу јер је то ваш систем за одржавање живота и навигацију".

Стручњак упозоравао на недостатке 2018.

СТРУЧЊАК за подморнице који је радио за компанију "Оушн Гејт" Дејвид Лохриџ упозорио је на потенцијалне сигурносне проблеме на пловилу још 2018. године. Он је својим шефовима рекао да недостаци у карбонском трупу "Титана" могу остати неоткривени без строжих тестирања и позвао челнике компаније да ангажују спољну агенцију која ће сертифитиковати брод. Испричао је да су његова упозорења игнорисана све док није написао извештај и позван на састанак са неколико званичника - укључујући извршног директора "Оушн Гејта" Стоктона Раша, који се налази на несталој подморници. Фирма је на његова упозорења одговорила отпуштањем Лохриџа. Компанија га је тужила због одавања поверљивих информација, а стручњак за подморнице је поднео противтужбу за неправедно отпуштање. Тужба је касније решена.

Новинар Еј-Би-Сија био заробљен 2000.

АМЕРИЧКИ новинар Мајкл Гилен за Би-Би-Си се присетио свог тешког искуства када је био заробљен у сличном броду током роњења у северном Атлантику 2000. године. "Када смо се приближавали крми, били смо ухваћени у подводну струју која се веома брзо креће. Тако да смо се на крају заглавили у пропелеру", рекао је Гилен, који је у то време био уредник науке на америчкој ТВ Еј-Би-Си.

- Одједном се догодио само судар. Никада нећу заборавити мисао која ми је пала на памет: Ово је крај. Али онда, након напора пилота, осетили смо да се нешто променило и да лебдимо. Све се дешавало у потпуном мраку, пошто је пилот угасио рефлектор - испричао је он.

У уговору помињу смрт три пута

ПРОДУЦЕНТ серије "Симпсонови" Мајк Рајс у јулу прошле године спустио се заједно са супругом до олупине "Титаника" подморницом компаније "Оушнгејт". Он је за "Њујорк пост" испричао да је пре укрцавања на "Титан" морао да потпише уговор који између осталог подразумева да се компанија у одређеним случајевима одриче одговорности у случају смртног случаја путника у подморници.

- Смрт увек вреба, увек вам се мота у мислима. Чак и пре него што крочите на чамац који путнике доводи до подморнице постоји веома дуг уговор о одрицању од одговорности у којем се смрт помиње три пута већ на првој страни - казао је Рајс.

Хамиш до Маријанског рова и свемира

ПРИЈАТЕЉ британског милијардера и истраживача Хамиша Хардинга астронауту НАСЕ у пензији Терију Виртсу испричао је да је последњу поруку од свог друга добио дан пре него што је он отишао на туру обиласка "Титаника". "Хеј, крећемо сутра, изгледа добро, време је било лоше, па су чекали због тога", поручио је Хардинг у поруци.

Хардин је иначе британски бизнисмен, пилот и авантуриста који живи у Уједињеним Арапским Емиратима. Председник је међународне компаније за посредовање у авионима са седиштем у Дубаију. Држи Гинисов рекорд у најдужем боравку на морском дну након што је 2021. године подморницом у оку од четири сата и 15 минута прошао Маријанским ровом, најдубљим местом на планети. Први рекорд постигао је 2019. године за најбржи обилазак Земље авионима преко оба географска пола. А прошле године је ишао у свемир са "Блу ориџином", компанијом коју је основао Џеф Безос.

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".