Са доласком лета, све већи број људи почиње да носи јапанке. И то је сасвим у реду, али проблем настаје када у њима одлуче да седну за волан. Ако сте пробали да возите са јапанкама, онда знате у чему је проблем. Због свог облика, представљају опасност у вожњи јер се врло лако могу завући испод папучица, што често доводи до незгоде.

Истраживање је показало да су јапанке само у Великој Британији изазвале 1,4 милиона несрећа или опасних ситуација. Оно што је занимљиво, односно забрињавајуће, јесте чињеница да у већини европских држава, упркос овим бројкама, јапанке нису забрањене за возаче, и да се велики број људи вози управо на овај начин током летњих месеци.

Ипак, неке државе су препознале опасност и увеле казне. У Француској, уколико вас ухвате са јапанкама за воланом, платићете казну од 90 евра. Шпанци су још строжи, јер тамо казна износи чак 200 евра. И док су јапанке свакако најгора опција, неки се одлучују за босоногу вожњу, али стручњаци не препоручују ту варијанту јер у том случају треба применити већу силу како би се укочило.

Фото: Профимедиа

 

Што се тиче закона и вожње у неприкладној обући у Србији, иако то многи мисле, заправо не постоје одредбе које изричито забрањују да се вози у папучама, јапанкама, штиклама или бос. Ипак, ако дође до саобраћајне незгоде, ношење јапанки је свакако отежавајућа околност која у том случају може бити санкционисана.

Ипак, немојте да се позивате на закон, већ брините о сопственој безбедности. Како пише Ауто Клуб, најбоља опција је носити лагане патике или чак сандале, а најгоре решење је свакако вожња у јапанкама.

(Ауто клуб)

БОНУС ВИДЕО: