Још пре две године, многи власници аутомобила у Србији, њих око 100.000 како је тада процењено, с радошћу су дочекали вест да се примена одредбе о томе да сва возила која су до 5. јула 2021. године регистрована у Републици Србији морају да имају комплетан издувни систем, одлаже на две године.

Уочи овогодишњег 5. јула, таква вест, као олакшање, понавља се, па је сада до 5. јула 2025. године дат рок да сва возила произведена са катализатором морају имати тај уређај за издувне гасове, а уз то, до тог рока одложена је још једна „проблематична“ одредба за техничке прегледе која се односи на неуједначеност силе кочења, односно, на „овалност“ дискова.

Вест о одлагању је, након што је ситуацију разматрала Радна група Министарства инфраструктуре и саобраћаја, потврдио Мирослав Алемпић, в.д. помоћника министра задужен за друмски саобраћај.

- Што се тиче „овалности“, идеја је да се у наредне две године, све до 5. јула 2025. године до када је одложена примена ових нових одредби правилника, прати стање на техничким прегледима и да се у том смислу користи централни информациони систем који МУП Србије користи за техничке прегледе. Људи који буду до тада ишли на техничке прегледе, а њихова возила не испуњавају прописану одредбу, свакако неће бити кажњавани. Дакле, пратићемо на техничким прегледима да ли је технологија мерења неуједначености силе кочења добра и да ли су нормативи прописани за „овалност“ добри, па ћемо знати шта и како применити и донети коначну одлуку у интересу грађана – изјавио је Алемпић.

Исто одлагање, како је рекао, односи се на катализаторе, а у вези њих обећао је да ће ресорно министарство радити на томе да се подигне техничка исправност возила у Србији.

- Пошто видимо да примена одредбе којом се регулишу издувни гасови не иде довољном брзином, Влада Србије је донела подстицајне мере, па се планира да се око 140.000 возила која немају катализатор замени до 2026. године, што је део стратегије да се до 2030. године замене сва стара возила. Дакле, уместо кажњавања биће практично награђивање новим возилима, како би се заменили сви аутомобили са стандардима морота мањим од Еуро 3 – рекао је в.д. помоћника министра за друмски саобраћај.

Одлагање примене нових правила за техничке очекивано

За члана Одбора групације техничких прегледа при Привредној комори Србије Андрију Вујичића одлагање примене новог правилника за техничке прегледе је очекивана одлука, јер, како каже, „многа возила би остала гаражирана да је примена почела овог 5. јула“.

- То се посебно односи на услове везане за „овалност“, јер је наше истраживање на узорку од 30.000 возила показало да 25 одсто путничких аутомобила, дакле четвртина њих, не би испунула прописани услов. Што се тиче возила Н3 категорије и тежих, „овалност“ не би испунило чак 44 одсто возила, што је скоро свако друго – објашњава Вујичић.

Када је реч о катализаторима, струка каже да сва возила произведена са Еуро 3 нормом уведеном 2000. године, морају имати фабрички уграђен катализатор, док старији аутомобили немају ту обавезу. Андрија Вујичић сматра да је поседовање катализатора за издувне гасове изузетно важно за животну средину.

- Иако у глобалној подели нису на првом месту загађивача, возила ипак битно доприносе загађењу ваздуха у урбаним језгрима која имају “уска грла” у саобраћају, па је улога катализатора у смањењу издивних гасова и емисије угљен моноксида и азотних оксида ипак врло значајна – наглашава он.

За претходне две године за које су катализатори требали да буду обезбеђени, међутим, интересовање за те уређаје готово да није ни постојало, што је показало истраживање САТ ревије.

- Продаја катализатора је мало кренула на боље пре две године када је најављена примена тог прописа и када је речено да без тога нема проласка техничког прегледа, али након тадашњег одлагања, практично их нико више није куповао. Један велики трговац катализаторима је тако за две године продао целих 70 комада – истакао је Жељко Регода из Ревије САТ плус.

(Блиц Бизнис)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".