Домаћу кинематографију обележио је легендарни глумац Велимир Бата Живојиновић, који је би ове недеље прославио 90 рођендан.

Уметник ког су сви обожавали - не само од Вардара до Триглава већ и у далекој Кини - важи и за глумца с највећим бројем улога у домаћој кинематографији.

Био је Валтер, Столе у "Бици на Неретви", трговац перјем Мирта, официр ЈНА Гвозден, који је "другу Титу ишао на сахрану 350 километара пешке". Иако је најпознатији по улогама у партизанским филмовима, Живојиновић је остварио и запажене улоге у остварењима чувених редитеља југословенског црног таласа.

 

Фото: Архива Новости

 

 

Тврдио је да верује рачуници свог наследника Миљка Живојиновића, по којој је снимио 333 филмова. Неретко се шалио како више улога од њега има можда неки глумац у Индији.

Највећи аплауз за бркове

У својим интервјуима помињао је током деценија разне глумачке почетке, а свој највећи аплауз добио је управо на почетку, током играња дипломске сцене. А за све су били криви бркови.

- Једини и највећи аплауз у позоришту, добио сам у Народном позоришту на чијој сам сцени играо дипломску представу, јунака старца у комаду "Лажа и паралажа". То што нисам знао текст, решено је тако што ми је суфлер све време помагао, али смејурија је почела и завршила се са брковима. Тај лик је имао веће бркове од Филипа Вишњића и Вука Караџића заједно. Током целе представе ја сам на сцени, и у једном тренутку се закашљем, а мени се одлепи пола брка. Залепим га, наставим, поново се накашљем, одлепи се друга половина.

Фото: В. Данилов

 

 

- Опет залепи, а публика почиње све гласније да се смеје. Кад сам се поново закашљао и брк се поново одлепио, ја лепо одлепим обе половине и ставим их у џеп. Кренуо је аплауз који није престајао. И свима у сали је пао камен са срца јер више нису знали шта ћу с наизменичним одлепљивањем једне па друге половине бркова. Нико није говорио како сам играо, сви су само причали како сам лепо скинуо бркове и ставио их у џеп. Било је то моје прво успешно решавање проблема на сцени - рекао је Бата у једном интервјуу.

Фото: В. Данилов

 

 

Бата Животиња

Као млад глумац у Београдском драмском позоришту Бата је радио све оно што нико није хтео, а некада и више. Сходно томе Соја Јовановић је у једном тренутку изјавила: "Издржаваш као животиња", након тога је остало - Бата Животиња.

- Како сам био стипендиста Београдског драмског позоришта, дођем на Црвени крст, и у том позоришту сам углавном статирао. Јер, био је то убиствен ансамбл, најбољи који је постојао у та дашњој Југославији - Љуба Тадић, Цица Перовић, Сима Јанићијевић, Мика Виторовић, Раде Марковић... И ја поред њих да добијем главну улогу? Може, али само ако ниједан од њих није хтео да игра. Тако сам једно три-четири пута добио главну улогу, остало бих прошетао по сцени, као у "Мачки на усијаном лименом крову", где сам играо црнца који пређе преко сцене и ништа више.

 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ SeanL97

 

 

- А имао сам нашминкану само ону половину лица окренуту публици. Црнац, а пола црн, пола бео. И, наравно, казнили су ме због те неподопштине. И чим сам почео да снимам, најпре код Соје Јовановић, после код Вељка Булајића, у "Влаку без возног реда", где сам имао једну од првих већих улога, практично сам завршио са позориштем - открио је Живојиновић.

Занимљиво је да су га током каријере повре мено звали да се врати у позориште, а он је одлучио да се ипак посвети филму и серијама.

Подсећамо, породица великог уметника најавила је оснивање Фондације "Велимир Бата Живојиновић", која ће чувати успомену, на великог глумца.

БОНУС ВИДЕО: