Цена израде и постављања громобрана на крову просечне породичне куће износи између 500 и 850 евра, пише ЦЦТВ.

Шта је громобран?

Громобран изгледа као метална шипка и обично је на врху високих објеката и баш је направљен од метала како би привукао гром да удари ту, а не негде поред. Поставља се на кров зграде или куће, и служи да гром не удари негде са стране, у на пример, димњак. Приликом удара грома, овај уређај струју из грома спроводи до земље, и самим тим не оставља никакве последице иза себе.

Такође, како се наводи, громобран се, међутим, мора и редовно одржавати, јер може да дође до квара, нарочито након удара грома. Препоручује се да на пет година буду редовне контроле и то би коштало отприлике око 180 евра.

Фото: Профимедиа

 

Громобрани на зградама

Углавном громобрани би требало да постоје на свим зградама и управници зграда су ти који воде рачуна о томе. Цена громобрана зависи од врсте зграде, њене величине и инсталације.

ФОТО: Танјуг/ФИЛИП КРАИНЦАНИЦ

 

Цене се крећу од неколико десетина до неколико стотина хиљада динара.

Подсетимо, познати метеоролог Марко Чубрило објавио је временску прогнозу за наредни период која се многима неће допасти.

- За викенд се очекује јачање утицаја висинког циклона, док ће са североистока струјати мало свежији ваздух. Очекује се чешћа појава грмљавинских пљускова и локалних непогода, које ће бити и покретљивије обзиром да ће висински ветар ојачати. Најмање нестабилности дуж обале Јадрана, на крајњем западу и истоку региона. Ветар слаб до умерен, северни и североисточни, а у зони пљускова олујан. До викенда дневни максиму од 18 до 26 степени Целзијуса, а за викенд у паду на вредности од око 14 до 23 степена Целзијуса, што је свакако испод просека - најавио је метеоролог.

Постепен престанак падавина

- Почетком следеће недеље би се наш део Европе и даље налазио под утицајем релативно свежег али и нешто сувљег струјања ваздуха са североистока. Као последица тога пљускови би постали ређи али би се задржао релативно свеже време. Минимуми од 7 до 14 степени Целзијуса, а максимуми од 16 до 24 степена Целзијуса. Крајем следеће недеље стоји најава за разијање новог циклона у вишим слојевима атмосфере те би после 16. јуна уследио нов период врло честих пљускова и локалних непогода - каже Чубрило.

Наговештај отопљења

- Тек око 21. јуна постоји неки благи наговештај могућег отопљења, али је врло упитно хоћи ли се оно уопште и реализовати, а уколико се и реализује све упућује да ће трајати врло кратко. Јако лако се може десити да први месец лета 2023. године тек пред сам крај понегде донесе максимуме око или мало преко +30 степени Целзијуса.

БОНУС ВИДЕО:

ЗАСТРАШУЈУЋ ПРИЗОР: Тренутак када гром удара у трафостаницу на Видиковцу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".