Предлог Министарства просвете јесте да се број бодова који ученик оствари на основу успеха из школе и на основу завршног испита, увећава за 30 одсто од броја бодова који му недостаје до максималних 100.

Додавање бодова

- То је афирмативна мера коју смо дали. Ако имате завршни испит и успех из школе 80 бодова, добијате још 30 одсто бодова до 20. До 100 вам фали 20, то је још 6 бодова. Уместо 80, ученик ће имати 86 бодова. Он даље попуњава листу жеља и улази у расподелу са 86 бодова - појаснио је Милан Пашић, помоћник министра просвете из Сектора за предшколско и основно образовање и васпитање.

Нагласио је да је завршни испит прописан као обавезан, те да и ученик који је пријављен за упис под повољнијим условима ради постизања пуне равноправности у образовању, полаже завршни испит у складу са прописима којима се уређује завршни испит.

Ученик се затим распоређује у школу на основу опредељења и броја бодова, у које је урачунато увећање броја бодова, заједно са осталим ученицима.

Расподела по одељењима

Уколико се деси да у истој школи има више одељења истог смера гимназије, односно образовног профила, а да је више ученика испунило услове за рангирање, ученици ће се равномерно расподелити по одељењима.

Из Министарства су нагласили да уколико се догоди да се ученик није уписао на тај начин, распоређивање ће вршити Окружна уписна комисија формирана при Школској управи Београд, на основу одлуке Републичке уписне комисије.

БОНУС ВИДЕО:

ПРОВОКАЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Срби који мирно протестују узнемирени

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".