Убиство Џона Кенедија у Даласу 22. новембра 1963. године постала је једна од најпознатијих сцена у модерној историји - Џеки у свом препознатљивом розе костиму, која се пење преко задњег дела лимузине где је било беживотно тело њеног супруга, само пар секунди раније упуцаног из даљине.

 

 

Џеки се са децом Керолин и Џоном млађим иселила из Беле куће 2. децембра исте године, а од возача којег је имала на располагању је тражила да кад је вози да избегава улице из којих може да види Белу кућу. Успомене су биле превише болне и Џеки није могла да поднесе чак ни поглед на здање у којем је некад проводила време са Џоном.

Никад након убиства Џеки није јавно говорила о њиховом браку, а све понуде да напише књигу о животу са њим глатко је одбила. Објављен је читав низ њених биографија, али она није учествовала у писању ниједне од њих. Али, међу свим информацијама и причама које су објављене током година након убиства Кенедија издваја се неколико ствари о којима јавност врло мало зна.

 

 

Тако је на пример Џеки планирала да се разведе од Џона, јер више није могла да трпи његове љубавне афере. Још до меденог месеца је Џон имао прави харем љубавница, а његово место за оргије био је хотел у Вашингтону, Мејфлауер. Догађај који је пресудио била је Кенедијева прослава рођендана у Медисон Сквер Гардену 1962. године, када је председнику певала Мерилин Монро.

О својим плановима да би се развела причала је мајци, а наводно је Кенедијев отац био тај који ју је спречио да постане прва “прва дама” која ће се развести од актуелног америчког председника. Џонов отац јој је наводно понудио милион долара да се не разведе, на што му је Џеки рекла: “Коштаће те 20 милиона ако твој син кући донесе неку полну болест коју је покупио од својих ку**и.”

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by H.P.M. A.R.T.S (@hpmarts)

 

Тај разговор се водио након што је Џеки једном изненада и ненајављено банула у његову канцеларију и затекла га са секретарицом Пеги Еш. Кенеди је и пре него што је постао председник имао историју сексуалних афера и још док је био сенатор он и Џеки су се стално због тога свађали. Једне вечери, када се вратио након ко зна којег сусрета с једном од својих љубавница, толико су се посвађали да их је чула цела улица. За Џеки се то завршило трагично, јер ју је баш након те свађе Џон, како би “опрао” себе, послао у психијатријску болницу, где је прошла три мучне терапије електрошоковима.

Џеки није волела његову породицу. Једина особа од свих Кенедијевих коју је ценила био је његов отац. У својим раним дневницима описивала је породична дружења, па је између осталог написала:

 

 

- Стари Џо је једини који зна да се понаша за столом. Остатак Кенедијевих су попут свиња. Теди и Боби су се скоро потукли око тога ко ће добити више пире кромпира - гласило је.

Али, након Кенедијевог убиства није дуго самовала. Имала је војску обожавалаца, а пет година касније донела је можда и најбољу одлуку у животу - удала се за грчког милијардера Аристотела Оназиса, који је био луд за њом. Али, у њеном родном граду, као уосталом и у већем делу Америке, та вест је дочекана са згражавањем, попут издаје. Реакције су биле сличне оним када је краљевска породица сазнала да је принцеза Дајана у љубавној вези с Додијем Фаједом.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".