Нажалост, томе се посвећујемо тек онда кад имамо неки здравствени проблем или приликом напорног вежбања. Међутим, морате да знате да он није исти за све и да варира и у зависности од тога шта радите.

На пример, ваш број откуцаја срца у мировању биће много нижи од вашег „циљаног“ откуцаја срца док вежбате. Многи други фактори такође утичу на „читање“ откуцаја вашег срца, попут година и генетике
Нормално је између 60 и 100 у мировању.
- По правилу, ваш откуцај срца у мировању би требао бити негде између 60 и 100 док обављате нормалне активности које нису везане за вежбање .

То је, истиче, огроман распон, али са добрим разлогом.
- Бројни фактори утичу на број откуцаја срца. Рецимо, генетика игра велику улогу у мерењу. Међутим, највећа одредница је то колико вежбате.

Температура напољу такође може имати благи утицај на број откуцаја срца, као и ваше емоције - стрес или анксиозност могу повећати ваш број откуцаја срца.

Проверавање пулса прстима - најлакши начин


Дакле, како можете израчунати свој број откуцаја срца - и како можете рећи да ли је добар?

Најлакши и најтачнији начин за проверу откуцаја срца је старомодан - проверавање сопственог пулса прстима.

Када срце куца пребрзо

Ако у било ком тренутку - током периода вежбања или одмора - осетите да вам срце куца пребрзо, то је нешто на шта треба обратити пажњу.
- Многи људи имају свест о томе да им откуцаји срца куцају брже од нормалног. У том тренутку, требало би и да надгледате своје тело ради других симптома, попут вртоглавице или бола у грудима, и потражите медицинску помоћ ако приметите било коју другу црвену заставицу попут отежаног дисања или ако вам се број откуцаја срца не врати у нормалу у року од неколико минута. Имајте на уму, међутим, да можда нећете уопште приметити промену пулса. Многи пацијенти су веома осетљиви на број откуцаја срца; могу осетити када превисоко или успори, али неки људи уопште нису свесни да се нешто дешава.

Срце може да куца и преспоро


Осим што куца пребрзо, ваше срце може куцати и преспоро, куцати неуједначено или чак можете приметити паузе у куцању срца. Национални институт за срце, плућа и крв каже да се ово може осећати као да вам срце прескаче. Други симптоми било које врсте аритмије (познатији као било који неправилан рад срца), укључују анксиозност, умор, несвестицу, знојење.

 

Дакле, паметна је навика да повремено проверавате сопствени број откуцаја срца како бисте знали свој основни број одмора и колико посла ваше срце ради током вежбања. И као и увек, најбоље је да се обратите лекару ако вам нешто смета и забрињава.

(Блиц жена)