Уочи Светског дана без дуванског дима, који се на глобалном нивоу одржава 31. маја, ИЗЈЗС Батут изашао је са резултатима Истраживања понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Србији, са фокусом на питању који проценат ђака користи цигарете, а које је спроведено 2022. године.

- Анкетирали смо децу петих и седмих разреда основних школа и првих разреда средњих школа, то је стандардна циљна група која се користи и у другим истраживањима. Сваки пети ученик првог разреда средње школе је пушач, а пуше деца већ у петом и седмом разреду, међутим, од седмог разреда та бројка расте и то нам само показује да је то циљна група на коју посебно треба да се фокусирамо - истакла је за Танјуг др Биљана Килибарда, шеф Канцеларије за превенцију пушења ИЗЈЗС Батут.

Резултати показују још и то да је 15.1 одсто ученика петог и седмог разреда и првог разреда средњих школа бар једном пробао цигарете.

Фото: ЕПА

 

- Наша истраживања која годинама уназад радимо показују да је тај проценат прилично стабилан, из године у годину се мења од један до два одсто, као што је то сада случај у поређењу са 2018. годином, али, морамо да нагласимо да овде говоримо о пушачима цигарета и да овогодишње смањење од једног процента није разлог за оптимизам, јер резултати показују на велику учесталост других производа - објаснила је др Килибарда.

Додаје да је перод преласка из основне у средњу школу оцењен као критичан код деце, када је реч о цигаретама, јер су тада они изложени бројним притисцима, и у периоду адолесценције.

- Разлози за отпочињање пушења заиста нису једноставни, ту утиче окружење, доступност, али у последње четири године порастао је број употреба наргила, загрејаних дуванских производа, електронских цигарета и дувана за оралну употребу - каже она.

На питање да ли се употреба електронских цигарета оцењује као мање штетна, Килибарда истиче да још нема довољно података за те тврдње

- Ми често чујемо да су за електронске цигарете одрасли пушачи циљна група, међутим, наши подаци показују да 30 одсто ученика првих разреда средње пуши електронске цигарете, и то нам говори да су заправо та деца највише угрожена, а та деца у великом броју случајева нису уопште запалила цигарету, осим електронских - појаснила је.

Фото: Н. Карлић

 

Килибарда наглашава да не постоји ни довољно знања ни дискусија о штетности електронских цигарета.

- Нема података о штетности, јер су за децу те цигарете први производ са којим започињу, тај прозвод садржи никотин, а то је супстанца одговорна за изазивање зависности, а велики број те деце касније користи цигарете. Проценат деце пушача у Србији је изузетно висок, а решење мора да буде мултисекторско - поручује.

Она је указала на то да децу треба научити ризицима, те ојачати им самопоуздање, како би се супротставили, како каже, притисцима око прве цигарете.

- Такође изложеност рекламама путем друштвених мрежа, интернета.. и то је фактор ризика и доступност је јако велика. Јако је важно да се пронађе мултисекторско решење које ће прихватити и пушачи, али и млади непушачи - како би то и остали - закључила је др Килибарда.

БОНУС ВИДЕО:

Срби у Зубином Потоку поставили српске заставе близу општине

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".