Сат који је продат на аукцији у Хонгконгу припадао је владару Пу Јиу, чија је биографија била инспирација за филм "Последњи кинески цар", славно дело редитеља Бернарда Бертолучија.

Из аукцијске куће Филипс Азија саопштено је за Ројтерс да је то "најбољи резултат" за било који ручни сат у власништву неког цара. 

Постигнута цена је без урачунате провизије за аукцијску кућу.

То је један од само осам познатих часовника Патек Филип "Reference 96 Quantieme Lune".

Кинески цар га је поклонио свом руском преводиоцу, а сат је лако надмашио предпродајну процену од три милиона долара, саопштила је аукцијска кућа.

Цар Пу Ји биографија

Пу Ји је био последњи владар из династије Ћинг и последњи кинески цар рођен је 1906, а преминуо је 1967. године. На трон је дошао 2. децембра 1908. године, са само две године те је владао преко својих регента.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

После Синхајске револуције 1911. године, престанка владавине царског режима под династијом Ћинг и проглашења Републике Кине, Пу Ји је био присиљен да абдицира и одрекне се свог права да буде цар.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Након што је Јапан формирао марионетску творевину Манџукуо 1932. године, Пу Ји је постављен на чело творевине под именом Датонг (Та-тунг).

Две године касније, 1. марта 1934. године Јапан га је прогласио царем Кангдеом од Манџукуоа, којим је владао све до 1945. године.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

У августу 1945. године, Ји се спремао да заједно са пораженом јапанском армијом побегне из североисточне Кине. У легендарном Бертолучијевом филму приказан је моменат када су цара на аеродрому зауставили совјетски војници, пре него што би одлетео за Кореју. Пу Ји је тада ухапшен и његова будућност била је неизвесна. 

Одмах након што је слетео у Сибир, Пу Ји је пребачен у аутомобил који га је возио сатима. На почетку је био преплашен јер је за њега био задужен совјетски војник кинеског порекла, па млади цар није знао да ли ће да га врате у Кину где би га сигурно убили, или ће једноставно бити убијен ту у Совјетском Савезу. На крају је пет година провео у совјетском заточеништву.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Редовно је добијао оброке, књиге, слушао је радио, имао је особље које се бринуло о њему и релативну слободу кретања. Грађански рат у Кини је још увек био неизвестан (није се знало да ли ће победити националисти или комунисти), па се Совјетима није журило да одлуче шта ће са Пу Јиом.

Након успоставе Народне Републике Кине 1949. године, десет година је био у притвору означен као колаборациониста, где је и написао своје мемоаре. До краја живота је био под сталним надзором, али није доживео и јавно срамоћење као неки његови савременици.

Након преквалификације Пу Ји је почео да ради као баштован и оженио се медицинском сестром. Године 1964. постаје члан Народне политичке консултативне конференције Кине и остаје члан све до своје смрти.

Умро је од компликација узрокованих карциномом бубрега и срчаном маном, 17. октобра 1967. године у Пекингу. Сахрањен је као обичан грађанин у Кини и стога није добио традиционално постхумно име које су сви дотадашњи цареви имали.

У аутобиографији објављеној шездесетих година, живописно је описао своје доживљаје како и Кини тако и у СССР-у.

Изван Кине Пу Ји је данас најпознатији по филму Бернарда Бертолучија "Последњи кинески цар" из 1987. године, који је темељен на његовој аутобиографији.

БОНУС ВИДЕО:

ВОДА ДО ГУШЕ: Нови снимци катастрофалних поплава у италијанској регији Емилија-Ромања

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".