Након што је Слободан Негић, отац убијене девојчице у ОШ "Владислав Рибникар" изјавио да је докторка Ранка Радуловић само два дана након масакра у тој школи држала сеансу са децом без знања родитеља, Министарство здравља је наложило ванредни инспекцијски надзор Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Србије. 

Негић је изнео тврдње да су одржане "мрачне психотерапијске сеансе" са децом која су тог дана дошла у школу да покупе своје ствари а током којих је прим.др Радуловић деци према навођењу родитеља пуштала народну музику и наводила их да треба да се повежу са духовима и душама својих убијених другара и другарица.

После његових жалби на рад прим.др Ранке Радуловић из Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Србије током пружања психолошке подршке ученицима, Министарство је наложило ванредни инспекцијски надзор, док ће Клиника хитно спровести унутрашњи надзор, чиме ће бити утврђене све чињенице везане за конкретан догађај 5. маја 2023 на који се примедбе односе.

- Подсећамо јавност да је Министарство здравља већ 4. маја 2023, непосредно након трагедије у школи "Владислав Рибникар", у циљу психолошке подршке ученицима, наставницима и родитељима, оформило стручни тим. Првом састанку су, поред наставника и психолога школе, присуствовали представници УНИЦЕФ-а, Министарства просвете и Министарства здравља, заједно са представницима Републичке стручне комисије за ментално здравље - стоји између осталог у саопштењу Министарства.

Фото: Д. Миловановић

 

 

Како даље кажу, након састанка, Министарство здравља је упутило захтев Институту за ментално здравље у Београду, Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину и Клиници за психијатрију УКЦС. Све ове установе су на захтев Министарства здравља, а према плану Министарства просвете, делегирале чланове који су сваког дана радили у сменама од 8 до 12 часова и од 12 до 16 часова.

- Поред тога, на захтев Министарства просвете, представници здравствених установа су присуствовали и родитељским састанцима. Све ове здравствене установе, као и друге здравствене установе које располажу психијатријским одељењима, отвориле су бесплатне телефонске линије и обезбедиле разговоре и прегледе и у самим здравственим установама свима којима је то потребно. Списак психијатара и психолога здравствене установе су доставиле Министарству здравља, док је рад тимова координиран свакодневно.

Ове активности и даљу координацију је од 11. маја преузела Радна група за подршку менталном здрављу и сигурности младих коју је формирала Влада Републике Србије - наводи се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО: