Јак земљотрес у Албанији подсетио је да живимо у сеизмички активној области, а стручњаци се слажу да се и на подручју Србије у будућности могу очекивати разорни потреси.

 
Како наводе из Републичког сеизмолошког завода, последице земљотреса велике магнитуде попут овог у Албанији, манифестују се на два начина - први је да проузрокују велики број накнадних потреса у епицентралној области, а други је да се тај земљотрес осети на већим удаљеностима од жаришта.
 
- Зато смо га осетили и ми овде у Србији и читавом региону. У наредним данима, па и месецима, следи низ земљотреса који су последица смиривања тла.
 
За подручје Србије нема веће опасности, али се може десити да се неки од тих накнадних потреса осети нарочито на вишим спратовима солитера - кажу стручњаци завода, а преносе Вечерње Новости.
 
У Републичком сеизмичком заводу наводе да постоје карте са мапама трусних подручја на којима ће се вероватно догодити јаки земљотреси, али да се не зна када ће то бити.
 
- Према проценама угрожености, жаришна места у Србији са највише енергетског потенцијала су зоне Свилајнца, Рудника, Копаоника, Мионице, Врања, Јагодине,Витине иТрстеника.
 
Досадашње искуство показује да су на нашим просторима најјачи земљотреси били до шест степени Рихтерове скале, а у последњих стотинак година догодило се 40 земљотреса јачих од пет степени - кажу из Републичког сеизмолошког завода.

(OK радио)