Управа за извршење кривичних санкција најоштрије демантује наводе медија да је притворено лице из Београда покушало јуче суицид у Окружном затвору у Београду где се од 5. маја 2023. године налази у притвору по решењу Вишег суда због кривичног дела - тешко дело против опште сигурности.

Па да подсетимо, поједини медији пренели су вест да је отац дечака који је починио масакр у школи на Врачару, наводо, лупао главом о зид у ћелији и тако себи нанео тешке телесне повреде. Реч је о оцу тринаестогодишњег дечака који је 3. маја починио масакр у ОШ "Владислав Рибникар" узевши очеве пиштоље из сефа који су се налазили у породичном стану. Тог крвавог јутра дечак је убио деветоро људи, од којих је осморо деце. У крвавом пиру рањено је седморо, међу којима је и насатвница историје.

- Притвореник ниједним својим поступком није прекршио правила кућног реда која се односе на сва лица у притвору нити је на било који начин угрозио свој или живот неког другог лица. С обзиром да је реч о лицу које се налази у притвору, изношење било које друге информације осим горе наведених значило би кршење Закона о заштити података о личности - навели су из Управе, па додали:

- Измишљањем догађаја који се није десио додатно се узнемирава и обмањује јавност која је већ потресена многим дезинформацијама које су, на жалост, нашле своје место у медијском простору после трагичног догађаја који се десио 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар“ у Београду.

Фото: АТА имагес, Н. Карлић, друштвене мреже

 

 

Аутор вести о измишљеном покушају суицида, као и медији који су је пренели без претходне провере истинитости изнетих навода, прекршио је етичке принципе професије јер је одступио од основног новинарског правила да истинито извештава.

Позивамо средства јавног информисања да се уздрже од објављивања неистинитих и непроверених информација и да уместо сензационализма на прво место ставе "дужну новинарску пажњу" на шта их обавезују Кодекс новинара и Закон о јавном информисању и медијима.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".