То је, према његовим речима, много заразнији Делта плус сој, који ће стићи у Србију, али и појава сезонског грипа.

Он је подсетио да је медицински штаб и раније тражио да се продужи јесењи распуст, јер се деца заражавају пре свега у породици и контактима ван школе, али га онда у школи брзо пренесу.

- Као што видите, делта сој је веома заразан, а ускоро ће нам доћи и делта плус сој, заразнији и од овога - рекао је он у Јутарњем програму ТВ Прве.

Фото: П. Милошевић, Танјуг/Слободан Миљевић

 

- Ово је најтежа епидемија која је забележена и у свету и код нас - рекао је он и додао да жели да истакне да све мере које постоје морају стриктно да се поштују. Такође је најавио и шта ће бити тема следеће седнице Кризног штаба.

- На следећој седници процењиваћемо и појаву сезонског грипа, а знате да када је грип у питању да су деца та која га лакше разносе - рекао је он.

- Или ћемо сви да се унормализујемо или не знам шта ћемо. Видите, сви желимо да ово прође што пре, али нас од тога удаљавају антиваксери, који по мени нису толико важни колико политиканство, које је на све стране. Ми сада имамо мали помак, пропуснице и надам се да ћемо након свега имати више вакцинисаних. Толико је младих људи који су жељни излазака и то ће их мотивисати, али  за то је потребно два три месеца, не може брже -  додао је. 

Фото: АТА имагес

 

Лек који се појавио на тржишту, по речима Тиодоровића је користан али не колико и вакцина.

- Лек који су они успели да добију, ја се надам да ћемо и ми ускоро јер је такав уговор. Лек је мислим ефикаснији у почетку, пет дана након појаве првих симптома. Лек смањује стопу смртности и свакако је значајан. Добар је док се лечи, али није то за дуже време, јер је вакцина ефикаснија и свакако после лека морамо је примити. Добро је и потребно је да добијемо тај лек, и сада се обраћам свима да се јављају на време, посебно млађа популација. Јер ако закасаните, онда лек не вреди - објашњава Тиодоровић.

- Подаци који ће данас бити објављени, видећете, биће веома забрињавајући. Ово је најтежа епидемија која је забележена и у свету и код нас - рекао је он и додао да жели да истакне да све мере које постоје морају стриктно да се поштују.

- Како сада стоје ствари, и какав је однос становништва са свим мерама, ја немам много оптимизма, ја сам иначе оптимистичан, али сада нисам због броја умрлих који је изузетно велик. Мислим да нема више становника који не зању некога ко је трагично завршио. Ја се надам да ћемо што пре уз вакцинацију и мере доћи до тога а се вратимо нормалном животу. Данас након три сата очекујемо велики пораст новозаражених - истиче он.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".