Барелом на европском тржишту с почетка године трговало се и по цени од 117 долара, а ових дана барел је на ниову од око 75 долара. Пад цене на светским берзама пратило је и српско тржиште, а сада би глобално већа тражња, која ће очекује већ од јуна, могла донети и нове, веће цене.

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије каже да је с обзиром на кризу, која је и даље присутна у светским размерама, али и због повећања тражње нафте из Кине која је велики купац, дошло до неочекивано ниске цене сирове нафте, што се са закашњењем одразило на цене нафте и код нас. Овакво стање, како каже, могло би да се настави још неко време, а онда би требало очекивати и обрт.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

- Очекивано је да ће у наредном периоду цена горива наставити да пада, бар још мало, а затим на лето, због повећања потражње за сировом нафтом у северној хемисфери може се очекивати неки благ раст цене. Успели смо да од оних цена које смо имали недавно, дођемо на нешто што је релативно прихватљиво. Мислим да ће се тако задржати и до краја године, јер сада се прави баланс између потрошње сирове нафте и нафтних деривата а тиме и производње - каже Атанацковић.

Чињеница је да је последњих недеља гориво у Србији појефтинило, међутим, саговорник подсећа да је цена сирове нафте у једном моменту достизала и до 70 долара, због чега су се и произвођачи договорили да смање производњу, како би се тај баланс установио на вишем нивоу.

- Отприлике нека природна цена би била 80 до 90 долара по барелу, али у великој мери то даље зависи од опорезивања, тако да без обзира на ту цену, земље имају различита решења око повећавања и смањивања пореског оптерећења. Код нас још увек важи смањење неких 10 одсто - закључује Атанацковић.

Литар евродизела ће до сутра коштати 182 динара, а бензина европремијум БМБ 175 динара. И дизел и бензин јефтинији су за по три динара у односу на претходну недељу, а ситуација на светским берзама улива додатну наду у ниже цене.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: