Он је то рекао након отварања конференције СЕЕ | ДЕМ у Будви, одговарајући на питање новинара шта види као кључни изазов у Црној Гори у борби против корупције, да ли су то слабе институције, и шта се радило у претходном периоду да она буду ојачане.

- Мислим да је судска грана власти најгора и највећа препрека тренутно за промовисање правде у Црној Гори - навео је Абазовић.

Он је казао да мисли да је Тужилаштво у доста бољој ситуацији него што је било. Абазовић је додао да тамо већ постоје одређени резултати, одређено "проветравање” и промене.

- У судској грани власти знате да имамо случајеве високе корупције и организованог криминала, који ће се водити пред нашим судовима, говорим о председници Врховног суда, председнику Привредног суда - навео је Абазовић.

Он је казао да ће вероватно бити још случајева. Абазовић је рекао да су направљене велике реформе у Управи полиције и значајне у Агенцији за националну безбедност, и додао да ће све то помоћи да се правда много боље промовише.

- Али, ако ме питате конкретно коју институцију сматрам најслабијом кариком у овом тренутку, не кажем да је то можда раније био случај, то је судска грана власти. Видећемо и на основу ових случајева које сам поменуо шта ће бити исход - навео је Абазовић.

Он је казао да ће грађанима многе ствари бити јасније.

- Ја бих волео и да ту сведочимо променама, правди, не сада неким персоналним променама. Али, мислим да то остаје као велики изазов - казао је Абазовић.

Он је поновио да сматра да иза национализма на Западном Балкану стоји корупција. Како је навео Абазовић, сузбијањем корупције на Западном Балкану биће омогућено да све институције профункционишу много боље и да се промовише много више правде. То ће, како је додао, омогућити “да се разни народи, државе, верске организације, различити идентитети помире, да више будемо фокусирани на оно што је будућност, а мање на теме из прошлости, која није баш сјајна”.

Абазовић је оценио да Црна Гора у овом тренутку предњачи по резултатима у борби против органозованог криминала и корупције.

- У суштини смо на добром путу да схватимо да иза све те свађе и галаме стоји жеља одређених структура да сачувају моћ и капитал стечен у претходном периоду - навео је Абазовић.

БОНУС ВИДЕО: