Боливијски генерал Гери Прадо Салмон који је 1967. године заробио револуционара Ернеста "Че" Гевару и тада постао национални херој умро је у 84. години.

У време када је Боливија имала десничарску војну владу, генерал Прадо је 1967. предводио војну операцију у Боливији и уз помоћ агената америчке тајне службе поразио комунистичке побуњенике које је предводио Че Гевара, подсећа ББЦ.

Хладни рат између САД и Совјетског Савеза био је у то време на врхунцу и Вашингтон је био изузетно забринут због совјетског утицаја у Латинској Америци па тако и због активности Че Геваре.

 

 

Легендарни Че је напустио Кубу након тријумфа тамошње револуције 1959. године желећи да оснује и предводи герилске покрете у другим земљама. Био је кључни савезник кубанског лидера Фидела Кастра и постао је херој и комуниста познат широм света.

Син генерала Прада описао је свог оца као "изузетну особу", која је оставила "завештање љубави, интегритета и храбрости".

У Чеа је пуцао Марио Теран (преминуо пре нешто више до годину дана) у селу Ла Хигера, 830 километара јужно од Ла Паза и сахрањен је на тајној локацији. Место на којем је покопан откривено је 1997, када су ископани његови остаци и враћени на Кубу, где је поново сахрањен.

 

 

Након заседе на Геварину герилску групу, Ген Прадо је постао национални херој јер је бранио боливијски војни режим.

Он је предводио боливијске ренџере које су обучавали САД у удаљеном региону џунгле где је Че Геварина група, која је првобитно бројала око 120, спала на само 22.

Од 1981. године Ген Прадо је био у инвалидским колицима, након што га је испаљени метак случајно погодио у кичму. Написао је књигу о свом тријумфу 1967. под називом "Како сам ухватио Чеа".

 

 

Према речима његовог сина, „за њега хватање Чеа није била најважнија ствар коју је урадио у животу – већ је то било допринос да оружане снаге постану демократска институција која ће поштовати устав и законе”.

Че Гевара је погубљен у боливијском селу Ла Хигера, 830 км ужно од Ла Паза, а његово тело је сахрањено на тајној локацији. Његови остаци су 1997. откривени, ексхумирани и враћени на Кубу, где је поново сахрањен.

(ББЦ)

БОНУС ВИДЕО: