- Напад у ком су наше специјалне јединице имале задатак да ухапсе или неутралишу терористу. Зликовац је ухапшен, и светлост белог дана видети неће, метафорично говорећи. Неће изаћи из затвора.

Изнена закона о оружју

Председник је рекао да је Влада донела закључак и да се припремају измене закона о оружју и муницији.

- Сви људи који имају оружје, то је 400.000 људи, не причам о ловачком оружју, сви ће проћи ревизију, неће остати више од 40.000 комада. Разоружаћемо Србију, а казне ће бити драстичне. Па да видимо како ћете да набавите оружје. Ни то неће бити довољно, па и за то мало оружја што остане, биће предвиђене шестомесечне провере лица, са лекарским, психијатријским и другим прегледима, и када надлежне службе кажу, обавезан тест на дрогу, најављен само 48 сати раније - каже председник.

Фото: Профимедиа

 

Поред тога, затражио је од МУП-а да што је пре могуће изда мораторијум на издавање било каквог оружја у наредне две године, укључујући и ловачко оружје.

Вучић је додао да што мање цеви има, то мање опасности за нашу децу и грађане.

- Одмах да МУП изда мораторијум на издавање било каквог оружја у наредне две године, укључујући и ловачко оружје.

Налаже се МУП-у да све особе које имају нелегално оружје предају у наредних месец дана предају то оружје, или ће уследити бруталне санкције.

Фото: Н. Скендерија

 

- Посебно се повећавају казне за ношење опасних предмета, попут ножева и перореза, којим деца могу нанети тешке повреде другарима. О иницијативи за постављање метал детектора на вратима - у Руђеру Бошковићу имате та врата, али није помогло ништа. Не би ни пет таквих врата помогло у Рибникару. Ми морамо слободно да живимо, и да се супротставимо овом злу. До понедељка нећу одговарати овима који су користили трагедију за своје циљеве, а од понедељка ћу одговарати. Ми морамо да победимо због наше деце, дека, бака и родитеља. Од понедељка и уторка, уз сву тугу и бол, мораћемо да наставимо да живимо и радимо, али и системски и систематски да мењамо себе - каже председник.

Већи број полицајаца у школама

- Не можемо да пронађемо разлог. А после тога, код свих родитеља широм Србије, а ми у Србији имамо 505.247 ученика. Родитељи су и забринути и уплашени. Родитељи пошаљу дете у школу, и оду на посао, и очекују да дете буде сигурно у школи. И онда се појави психопата, монструм, и без трунке кајања убије децу. Како ћемо да умиримо родитеље? Неколико је нових мера. До сада је полиција имала обавезу да пред почетак наставе и после краја обиђу школу и онда је напусте. Ми ћемо у наредних шест месеци примити нових 1.200 полицајаца, и пребацићемо 1000 полицајаца више да проводе време у школу.

Фото: Ј. Ћосин

 

Вучић каже да ће се тиме подићи сигурност, а и да ће се за 80 одсто смањити вршњачко насиље у школама.

- То је за сигурност родитеља, а пре свега мајки. Не постоје мајка и бака које су спавале протеклих дана. У Београду постоји 330 школа, биће 330 полицајаца у свакој школи. Биће их више, наравно. То ће нас коштати 25 милиона евра више, али смо пронашли новац - каже он.

Подсетимо, Урош Блажић (21) починио је терористички акт у Младеновцу када је у ноћи између четвртка и петка убио осам, а ранио 14 особа.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".