- Napad u kom su naše specijalne jedinice imale zadatak da uhapse ili neutrališu teroristu. Zlikovac je uhapšen, i svetlost belog dana videti neće, metaforično govoreći. Neće izaći iz zatvora.

Iznena zakona o oružju

Predsednik je rekao da je Vlada donela zaključak i da se pripremaju izmene zakona o oružju i municiji.

- Svi ljudi koji imaju oružje, to je 400.000 ljudi, ne pričam o lovačkom oružju, svi će proći reviziju, neće ostati više od 40.000 komada. Razoružaćemo Srbiju, a kazne će biti drastične. Pa da vidimo kako ćete da nabavite oružje. Ni to neće biti dovoljno, pa i za to malo oružja što ostane, biće predviđene šestomesečne provere lica, sa lekarskim, psihijatrijskim i drugim pregledima, i kada nadležne službe kažu, obavezan test na drogu, najavljen samo 48 sati ranije - kaže predsednik.

Foto: Profimedia

 

Pored toga, zatražio je od MUP-a da što je pre moguće izda moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dve godine, uključujući i lovačko oružje.

Vučić je dodao da što manje cevi ima, to manje opasnosti za našu decu i građane.

- Odmah da MUP izda moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dve godine, uključujući i lovačko oružje.

Nalaže se MUP-u da sve osobe koje imaju nelegalno oružje predaju u narednih mesec dana predaju to oružje, ili će uslediti brutalne sankcije.

Foto: N. Skenderija

 

- Posebno se povećavaju kazne za nošenje opasnih predmeta, poput noževa i peroreza, kojim deca mogu naneti teške povrede drugarima. O inicijativi za postavljanje metal detektora na vratima - u Ruđeru Boškoviću imate ta vrata, ali nije pomoglo ništa. Ne bi ni pet takvih vrata pomoglo u Ribnikaru. Mi moramo slobodno da živimo, i da se suprotstavimo ovom zlu. Do ponedeljka neću odgovarati ovima koji su koristili tragediju za svoje ciljeve, a od ponedeljka ću odgovarati. Mi moramo da pobedimo zbog naše dece, deka, baka i roditelja. Od ponedeljka i utorka, uz svu tugu i bol, moraćemo da nastavimo da živimo i radimo, ali i sistemski i sistematski da menjamo sebe - kaže predsednik.

Veći broj policajaca u školama

- Ne možemo da pronađemo razlog. A posle toga, kod svih roditelja širom Srbije, a mi u Srbiji imamo 505.247 učenika. Roditelji su i zabrinuti i uplašeni. Roditelji pošalju dete u školu, i odu na posao, i očekuju da dete bude sigurno u školi. I onda se pojavi psihopata, monstrum, i bez trunke kajanja ubije decu. Kako ćemo da umirimo roditelje? Nekoliko je novih mera. Do sada je policija imala obavezu da pred početak nastave i posle kraja obiđu školu i onda je napuste. Mi ćemo u narednih šest meseci primiti novih 1.200 policajaca, i prebacićemo 1000 policajaca više da provode vreme u školu.

Foto: J. Ćosin

 

Vučić kaže da će se time podići sigurnost, a i da će se za 80 odsto smanjiti vršnjačko nasilje u školama.

- To je za sigurnost roditelja, a pre svega majki. Ne postoje majka i baka koje su spavale proteklih dana. U Beogradu postoji 330 škola, biće 330 policajaca u svakoj školi. Biće ih više, naravno. To će nas koštati 25 miliona evra više, ali smo pronašli novac - kaže on.

Podsetimo, Uroš Blažić (21) počinio je teroristički akt u Mladenovcu kada je u noći između četvrtka i petka ubio osam, a ranio 14 osoba.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".