Највећи масакр у Србији догодио се на свега педесетак километара од Београда, када је Љубиша Богдановић (60), до тада миран и породичан човек, побио 12 људи, својих рођака и комшија, а потом је и пуцао у себе. 

Најстарија жртва била је његова мајка стара 83 године, док је најмлађи био дечак Давид, који је у тренутку убиства имао само две године. 

Крвави пир почео је у зору, без икаквог повода, док су још мештани села надомак Београда још спавали. Љубиша је најмасовније убиство у Србији отпочео у својој кући, убивши хицима из пиштоља свог сина Бранка (42) и мајку Добрилу (83), док је супругу Јаворку (76) ранио. Из његовог дворишта виде се готово све куће у којима је посејао смрт.

Након тога кренуо је по комшијским кућама, а у домаћинству Деспотовића, који су му били прве комшије, хладнокрвно је ликвидирао супружнике Микаила (67) и Милену (61), али и њиховог сина Горана (24), снају Јовану (21) и унука Давида (2).

Фото: В. Данилов

 

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Дечака је изрешетао у мајчином наручју, три метка је испалио у њега. Кућу им је затворио - рекла је својевремено мештанка за домаће медије.

Фото: Н. Фифић

 

Фото: Н. Фифић

 

Потом је Богдановић ликвидирао Драгану Стекић (50), њену свекрву Даницу (78), супружнике Велимира (68) и Олгу (69) Мијаиловић и Љубинку Јешић (64) и њеног сина Милоша (48).

Фото: И. Маринковић

 

Након покоља и убиства 12 рођака и комшија, Љубиша је пуцао у себе. Преминуо је два дана касније на Ургентном центру. Злочин какав се не памти починио је из свог пиштоља ЦЗ 88 за који је имао дозволу. Већини жртава пуцао је у главу.

Фото: И. Маринковић

 

Масакр је започео сукобом са супругом, а после целе ноћи проведене у обору где му се прасила крмача. У њу је пуцао два пута. На почетку и на крају крвавог пира. Она је једина преживела.

- Упалио је светло у нашој соби и рекао: "Баки, дошао је крај нашим мукама и нашим животима". Збуњено сам га погледала, није личио на себе. У руци је имао пиштољ и пуцао је у мене - рекла је она месец дана након злочина.

Фото: И. Маринковић

 

Фото: Н. Фифић

 

- Тринаест људи је побио, а мислим да је то све могло да се спречи - рекао је својевремено Радоје Стекић за "Новости" док је стојао крај гроба убијене супруге Драгане.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Само да је Љубишина жена Јаворка викнула, да је позвала било кога од нас. Ваљда бисмо га некако савладали, неко би преживео. Овако, људи су убијани на спавању. Као јагњад. Није поштедео ни малог Давида. Шта му је било криво дете од две године?!

На гробљу у Великој Иванчи сахрањене су и убичине прве жртве - његов син Бранко и мајка Добрила. Љубишина супруга Јаворка не може комшије и родбину да погледа у очи.

Фото: В. Данилов

 

Љубишин гроб се налази изван села, на гробљу у околном Рајковцу. Он је сахрањен далеко од Иванче, у друго село, да не дели гробље са жртвама.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Мотив највећег масовног убиства у Србији, до данас није утврђен, а рођаци убијених убеђени су да Јаворка једина зна истину.

БОНУС ВИДЕО:

НАЈПОТРЕСНИЈИ СНИМАК СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ: Прочитана имена убијене деце

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".