У време иконоборне јереси цар Лав Јерменин ставио је светог Јована на муке заједно са његовим учитељем Григоријем и са светим Јосифом Песмописцем.

Јован је био родом из Јањине, негдашње престонице цара Пира. Када су ми преминули родитељи, млади Јован се преселио у Цариград и тамо наставио да се бави својим занатом.

Не много пре тога Турци су освојили Цариград, и многи од хришћана су се из страха одрекли Христа и примили Мухамедову веру. Јован је имао своју радњу баш међу оваквим потурицама. Временом је са њима почео да улази у расправе о вери, па најзад и укоревати због издаје Христа. Тада су да предали суду и лажно оптужили као тобож да је он био раније примио Ислам, па се сад поново вратио у хришћанство.

Пошто би мучен и тучен штаповима и гвозденим шипкама, вргоше га у тамницу. Други дан - беше дан Васкрса Христова - поново га поведоше на истјазање, а Јован изађе радосно певајући: "Христос воскресе из мртвих!" Мучитељима својим он храбро рече: "Чините што хоћете, да би ме што пре послали из овог кратковременог живота у живот вечни: роб сам Христов, Христу следујем, за Христа умирем, да би с Њим живео!".

После тога Јована су везали и довели до спалишта. Видећи огањ спремљен за њега, Јован је сам потрчао и скочио у пламен. А мучитељи његови видевши како он воли смрт у огњу, извукоше га из огња и осудише на посечење мачем. Када му одсекоше главу, бацише и главу и тело у огањ.

Тако сконча смрћу мученичком и прими славни мученички венац свети Јован Јањински 18 априла 1526 г.

Њему се молимо изговарајући тропар:

У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Јоване, радује се дух твој.

БОНУС ВИДЕО: