U vreme ikonoborne jeresi car Lav Jermenin stavio je svetog Jovana na muke zajedno sa njegovim učiteljem Grigorijem i sa svetim Josifom Pesmopiscem.

Jovan je bio rodom iz Janjine, negdašnje prestonice cara Pira. Kada su mi preminuli roditelji, mladi Jovan se preselio u Carigrad i tamo nastavio da se bavi svojim zanatom.

Ne mnogo pre toga Turci su osvojili Carigrad, i mnogi od hrišćana su se iz straha odrekli Hrista i primili Muhamedovu veru. Jovan je imao svoju radnju baš među ovakvim poturicama. Vremenom je sa njima počeo da ulazi u rasprave o veri, pa najzad i ukorevati zbog izdaje Hrista. Tada su da predali sudu i lažno optužili kao tobož da je on bio ranije primio Islam, pa se sad ponovo vratio u hrišćanstvo.

Pošto bi mučen i tučen štapovima i gvozdenim šipkama, vrgoše ga u tamnicu. Drugi dan - beše dan Vaskrsa Hristova - ponovo ga povedoše na istjazanje, a Jovan izađe radosno pevajući: "Hristos voskrese iz mrtvih!" Mučiteljima svojim on hrabro reče: "Činite što hoćete, da bi me što pre poslali iz ovog kratkovremenog života u život večni: rob sam Hristov, Hristu sledujem, za Hrista umirem, da bi s NJim živeo!".

Posle toga Jovana su vezali i doveli do spališta. Videći oganj spremljen za njega, Jovan je sam potrčao i skočio u plamen. A mučitelji njegovi videvši kako on voli smrt u ognju, izvukoše ga iz ognja i osudiše na posečenje mačem. Kada mu odsekoše glavu, baciše i glavu i telo u oganj.

Tako skonča smrću mučeničkom i primi slavni mučenički venac sveti Jovan Janjinski 18 aprila 1526 g.

NJemu se molimo izgovarajući tropar:

U tebi se, oče, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledio Hrista. Delima si učio prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveti Jovane, raduje se duh tvoj.

BONUS VIDEO: