Да нерадне дане не бисте провели малаксали и у боловима, важно је знати како да превенирате мамурлук, вратите енергију и детоксикујете организам. Наравно, најважнији савет и апел стручњака је да, уколико конзумирате алкохол, то радите одговорно и са мером, како не бисте довели у опасност ни себе, а ни друге.

Симптоми мамурлука

Главобоља, малаксалост, бол у мишићима, мучнина, нервоза и повећана осетљивост на буку и светлост – најчешће су последице претеране конзумације алкохола.

Алкохол је диуретик који доводи до дехидратације, па се отуда јављају главобоље, као први знаци исцрпљености организма. Због тога, важно је пити што више воде – између пића, пред спавање, али и у току наредног дана.

- Поред дехидратације, ширење крвних судова изазвано алкохолом такође подстиче главобољу. У случају јаких болова у мишићима, не треба узимати аналгетик. Лекови на бази парацетамола метаболишу се преко јетре, која је већ оптерећена уносом алкохола. Због тога је важно знати да ова комбинација може довести до додатног оштећења јетре, која је већ угрожена прекомерном конзумацијом алкохола - саветује фармацеуткиња Мирјана Спајић са платформе Апотека.рс.

Фото: Профимедиа

 

Шта не конзумирати?

Поред парацетамола, постоје и друге групе лекова које на организам остављају негативне последице у комбинацији са алкохолним пићима. Групи аналгетских лекова припадају и аспирин и ибупрофен, које из истог разлога не треба узимати за главобољу изазвану мамурлуком.

До поспаности и вртоглавице доводе лекови против алергије, када се конзумирају са алкохолом. У случају алергијских реакција током првомајских празника, када се слави напољу, треба зато бирати - или алкохол или антихистаминик, никако и једно и друго.

Лекове против депресије никако не треба узимати заједно са алкохолним пићима - алкохол појачава дејство антидепресива и може довести до предозирања.

Фото: Shutterstock

 

Шта јести?

Алкохолна пића изазивају оксидациони стрес у организму и повећавају производњу слободних радикала. Из овог разлога, важно је појачати унос хране која има снажан антиоксидациони ефекат.

Највећи садржај антиоксиданаса садржи свеже воће и поврће, као и орашасти плодови. Препоручује се конзумација ораха, лешника, бадема, боровница, јагода, сувих шљива, грејпфрута и јабука. Од зачина висок садржај антиоксиданаса имају каранфилић, оригано, ђумбир, цимет и куркума.

Оброк богат здравим мастима и угљеним хидратима, пре или у току конзумације алкохола, ублажиће његове токсичне ефекте. Кад су у питању првомајске прославе, храна са високим садржајем здравих масти и угљених хидрата која би се могла наћи на трпези је: говедина, телетина, пилетина, масније рибе, јаја, орашасти плодови, авокадо.

Фото: Јутјуб принтскрин/Mrs Kringle's Kitchen

 

Шта пити?

За дан после, могу помоћи црни и зелени чај. Они смирују надутост, грчеве и мучнину, а повољно утичу и на малаксалост. Велику помоћ након конзумације алкохола могу пружити мултивитамински комплекси, као и производи на бази ђумбира, лимуна, камилице.

Фото: Профимедиа

 

Дакле, уколико конзумирате алкохол, будите пажљиви, хидрирајте организам и правилно се храните.

"Избијање клина клином” никако није препоручљиво, док неодговорно комбиновање лекова и алкохола може довести до тешких последица по ваше здравље.

БОНУС ВИДЕО:

У ПАРАЋИНУ ОТВОРЕНА АУТО-ТЈУНИНГ СЕЗОНА: Изложба и такмичење преправљених аутомобила

(Курир) 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".